Fotó: MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Oroszország és Magyarország az együttműködés komoly potenciálját gyűjtötte össze – jelentette ki az orosz elnök azon a Kremlben megrendezett csütörtöki ceremónián, amelyen mások mellett Konkoly Norbert, Magyarország új moszkvai nagykövete átnyújtotta neki megbízólevelét.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a két ország között politikai párbeszéd folyik és perspektivikus gazdasági projektek valósulnak meg, egyebek között az atomenergetikában. Az orosz államfő szerint hatékonyan működik a kétoldalú kormányközi bizottság, és még az idén megtartja alakuló ülését a régióközi együttműködési bizottság. 

Közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel nemrég folytatott tárgyalásai során felvázolták a legkülönbözőbb területekre vonatkozó további együttműködés konkrét terveit.

A ceremónián 23 új diplomáciai misszióvezető, köztük 8 uniós nagykövet adta át megbízólevelét az orosz vezetőnek Szergej Lavrov külügyminiszter és Jurij Usakov elnöki külpolitikai tanácsadó jelenlétében. Putyin ebből az alkalomból azt hangsúlyozta, hogy Oroszország külkapcsolataiban síkraszáll a belügyekbe való be nem avatkozás elve mellett és kategorikusan elutasítja a nemzetközi jog normáinak megkerülését az erődiktátum alkalmazását a nemzetközi színtéren.

Szavai szerint alapvető nemzeti érdeke az ország fejlődése szempontjából leginkább kedvező feltételek biztosítása és az oroszok életszínvonalának emelése. Putyin „békeszeretőnek” és „felelősnek” minősítette Oroszország politikáját. Mint mondta, hazája az ENSZ BT állandó tagjaként kiáll az olyan, a világszervezet alapokmányában rögzített elvek mellet, mint az államok szuverenitása és egyenlősége, valamint a belügyekbe való be nem avatkozás.