Elsősorban a migráció és a biztonság, illetve az Egyesült Királyság jövő évi kilépésének kérdései lesznek az európai uniós állam- és kormányfők szerdán kezdődő informális salzburgi csúcstalálkozóján a figyelem középpontjában.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Szerda este a vezetők nem hivatalos munkavacsorát tartanak, amelyen a megbeszélés fő témája a migráció lesz. Megvitatják a legújabb fejleményeket és értékelik az előrelépést az illegálisan érkező bevándorlók számának csökkentése és a harmadik országokkal való együttműködés terén.

Meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a tagállamok között ismét felszínre került feszültségek után Salzburgban sikerül véget vetni a kölcsönös nehezteléseknek és visszatérni egy konstruktív megközelítéshez, ugyanis szerinte kizárólag az vezethet eredményre a migráció kezelését illetően, amit az is mutat, hogy a menedékkérők száma az utóbbi hónapokban a 2015-ös válság előtti szintre csökkent.

Másnap az európai belső biztonság ügyével folytatódik az ülés, amelyen egyebek mellett a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről, valamint a határbiztonság és a kibervédelem erősítéséről lesz szó. Theresa May brit miniszterelnök emellett beszámol majd a Szkripal-ügy állásáról is.

Az utolsó napirendi pont tárgyalásán azonban Theresa May már nem lesz jelen, csak a brit kilépés után is bennmaradó tagállamok vezetői, akik Michel Barnier uniós főtárgyalóval együtt megvitatják a Brexit folyamatának állását és a következő

A kétnapos csúcstalálkozó házigazdája Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Ausztria kancellárja lesz.

Az értekezlet során tartott megbeszélések alapul fognak szolgálni a következő EU-csúcs ülésének munkájához.