A Kreml egyelőre nem kapott hivatalos értesítést Donald Trump amerikai elnöknek arról a döntéséről, hogy lemondja szombatra tervezett találkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Buenos Aires-i G20-csúcson.

Fotó: archív, illusztráció

Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette ki orosz hírügynökségeknek csütörtök este Moszkvában.

„Elrepülünk Argentínába. Egyelőre csak a hírekben megjelent Twitter-üzenetet láttuk (a lemondásról). Hivatalos értesítést nem kaptunk” – nyilatkozott a szóvivő.

A TASZSZ jelentése szerint hozzátette, hogy Putyinnak több ideje marad a kollégáival tartandó hasznos megbeszélésekre, ha valóban elmarad a Trumppal korábban tervezett eszmecseréje.

„Ha valóban így van, akkor az elnöknek két órával több jut majd a programjában hasznos találkozókra a csúcs margóján” – fogalmazott.

Twitter-üzenetében Trump a Putyinnal fontolóra vett argentínai különmegbeszélését a Kercsi-szoros közelében lezajlott vasárnapi orosz-ukrán tengeri incidens során elfogott ukrán hajók visszaszolgáltatásától és legénységük szabadon bocsátásától tette függővé. 

Donald Trump egyúttal közölte: kész „érdemleges találkozóra” az orosz elnökkel az Ukrajnával folyó konfliktus rendezése után. Az amerikai államfő a hét elején már meglebegtette a Putyinnal tervezett különmegbeszélés lemondásának lehetőségét, és azt hangoztatta, hogy az ezzel kapcsolatos döntése az amerikai nemzetbiztonsági tanácsnak a kercsi incidensről elkészítendő végleges jelentésétől függ.

Peszkov a nap folyamán korábban azt közölte, hogy Putyin a stratégiai stabilitásról, a kétoldalú kapcsolatokról és a regionális konfliktusokról kíván tárgyalni Trumppal Buenos Airesben.