Az amerikai szenátus külügyi bizottsága megszavazta Rex Tillerson külügyminiszteri jelölését, majd a szenátus plenáris ülése megszavazta Mike Pompeo képviselőt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára.

Már csak a szenátus egészének szavazása kell ahhoz, hogy Rex Tillerson, az ExxonMobil volt elnök-vezérigazgatója legyen az amerikai diplomácia irányítója legyen a múlt pénteken beiktatott új elnök, Donald Trump kormányában. Mivel a szenátus republikánus többségű, így elemzők szerint nem kétséges, hogy Tillerson lesz a külügyminiszter.
    
A külügyi bizottságban azonban csak éppen hogy megkapta a szükséges számú szavazatot: egy szavazattöbbséggel, 11:10 arányban hagyták jóvá jelölését. A demokrata párti szenátorok mindegyike ellene, a republikánus politikusok mellette voksoltak. Marco Rubio floridai republikánus szenátor voksa azonban az utolsó pillanatig kétséges volt. Rubio a miniszterjelölt korábbi orosz kapcsolatai miatt hangoztatta aggodalmait. A szavazás előtt azonban a floridai szenátor – aki tavaly Donald Trump vetélytársaként a republikánusok elnökjelöltségéért is indult – leszögezte, hogy „az amerikai külpolitika iránt belföldön és külföldön egyaránt érzékelhető bizonytalanságra tekintettel a szavazás fölösleges késleltetése ártana a nemzeti érdekeknek”.
    
A 65 éves Rex Tillerson az ExxonMobil elnök-vezérigazgatójaként szoros üzleti kapcsolatban állt Oroszországgal és személyes jó kapcsolatot tartott fenn Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A szenátusi meghallgatás során azonban azt mondta, „Oroszország jelenleg veszélyt jelent” és leszögezte, hogy véleménye szerint az Egyesült Államok és Oroszország „valószínűleg soha nem lesznek barátok”, mert „az értékrendszerük egyértelműen különbözik”.
    
Tillerson John Kerryt követheti a külügyminisztérium élén.
    
Hétfőn este a szenátus plenáris ülése 67:31 arányban megszavazta Mike Pompeo kansasi képviselőt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára.

(MTI)