Még az év végéig tartó osztrák uniós elnökség idején tető alá kell hozni az Európai Unió külső határainak védelméről szóló megállapodást Sebastian Kurz kancellár szerint. A salzburgi informális uniós csúcs hivatalos megnyitója előtt az osztrák kancellár szerda este hangsúlyozta, hogy a csúcsértekezleten elő kell készíteni az erre vonatkozó új Frontex-mandátumot.

Fotó: MTI/AP/Kerstin Joensson

Fotó: MTI/AP/Kerstin Joensson

Kurz utalt arra, hogy néhány tagállam – mint fogalmazott – „szuverenitási aggodalmakat” táplál az Európai Bizottság által javasolt Frontex-mandátum miatt. Ez – tette hozzá – mindenekelőtt Spanyolországra, Olaszországra és Görögországra vonatkozik, „Magyarországra kevésbé”.

A kancellár szerint aggodalmak vannak a menekültek szükséges regisztrálásával kapcsolatban is. Sebastian Kurz teljes támogatásáról biztosította Jean-Claude Juncker bizottsági elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökségben szolgálatot teljesítők számát 2020-ig 10 ezer főre növeljék és bővítsék ki a Frontex mandátumát. Reményét fejezte ki, hogy ennek előkészítésében a salzburgi csúcs eredményes lesz.

Az osztrák kancellár emlékeztetett arra, hogy a tagállamok évek óta harcban állnak egymással a menekültek elosztásával kapcsolatban. Az elosztás azonban nem oldja meg az illegális migráció problémáját – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a megoldás kulcsa a külső határok védelme. Úgy értékelte, hogy a tagállamok többsége már támogatja ezt. 

Kurz kijelentette, hogy a hangsúlyt a Frontex mandátumának kiszélesítésére és a tranzitországokkal való együttműködésre kell helyezni.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a csúcs megnyitóján elmondta: problémásnak látja a Frontex mandátumának kiszélesítését, ugyanis vannak kormányok, amelyek nem akarják átengedni országaik határvédelemmel kapcsolatos döntési jogkörét az uniós ügynökségnek. Ugyanakkor a probléma feloldható, amennyiben a Frontex Észak-Afrikában tevékennyé válna, illetve a tagállami határvédelmet kiegészítő módon járna el.

Pellegrini újfent hangsúlyozta országa álláspontját, miszerint Szlovákia számára elfogadhatatlan a menekültek kvóták szerinti elosztása a tagállamok között.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök viszont világos fordulatot követelt az európai bevándorlási politikában. „Európában helyük kell legyen a menekülteknek, ez egyike az EU alapvető értékeinek” – hangsúlyozta. A liberális politikus szerint a jelenleg Európába érkezők száma alacsonyabb a 2007-es adatoknál. „Politikai krízis van, nem pedig migrációs válság” – hangoztatta Bettel, aki szerint mindemellett különbséget kell tenni az erőszak és kínzás elől menekülő, illetve a jobb életre vágyó bevándorlók között.

Giuseppe Conte olasz kormányfő az uniós találkozó kezdetén bírálta Donald Tuskot, mert az Európai Tanács elnöke a nap folyamán egyes tagállamok szemére vetette, hogy a migráció kérdését mindössze politikai haszonszerzésre akarják felhasználni.

„Nem kampánytéma a migrációs problematika, és nincsenek most küszöbön álló választások sem. Az igazság az, hogy a migráció fontos kérdés, amelyért politikai felelősséget kell vállalni, és amelyre választ kell találni” – húzta alá Conte az ANSA olasz hírügynökség beszámolója szerint. A bevándorlási problematikát szerinte nem vészhelyzetként kell kezelni, hanem a kérdést „strukturálisan” kell megközelíteni.