Ausztria következő kancellárja, Sebastian Kurz bejelentette, hogy a visegrádi országokhoz hasonlóan ő is elutasítja a kötelező betelepítési kvóta tervét – írja a brit Daily Mail.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Mint emlékezetes, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a héten tartott, kétnapos EU-csúcs előtt minősítette “hatástalannak” a kvótákat és kérte arra az unió vezetőit, hogy különítsenek el több pénzt a migráció kezelésére.

“Tusknak igaza van, amikor azt állítja, hogy az EU-ban nem működnek a kötelező betelepítési kvóták” – mondta a 31 éves osztrák politikus, aki a tervek szerint jövő héten váltja a jelenlegi kancellárt, Christian Kernt. – “Azért dolgozom majd, hogy kijavítsuk a hibás menekültügyi szabályozást”.

Az osztrák távirati irodának adott interjújában Kurz hozzátette, “rendszerszintű változásokra” van szükség. Azt mondta, “pozitívum, hogy Tusk és egyes európai államok elsősorban a határvédelemre és az ehhez szükséges uniós források növelésére fordítják a hangsúlyt”.

2015-ben az EU-s vezetők többsége abban állapodott meg, hogy 160 ezer bevándorlót osztanak szét a tagállamok között, amely terv elsődleges célja Görögoszrág és Olaszország segítése lett volna, idézi fel a Daily Mail cikke, eleddig azonban mindössze 32 ezret sikerült átköltöztetniük.

Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos Tusk véleményét mindezek ellenére „elfogadhatatlannak, Európa-ellenesnek” minősítette. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig egyenesen sikeresnek tartja a kvótarendszert.

(SVÁ)