Az illegális bevándorlás kérdését csakis az Európai Unió külső határain lehet megoldani – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a Der Standard című osztrák napilapnak adott interjújában.

Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Az újság szerdai számában megjelenő nyilatkozatból az APA osztrák hírügynökség közölt részleteket kedden.

Az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Ausztria kancellárja az európai uniós állam- és kormányfők szerdán kezdődő informális salzburgi csúcstalálkozója előtt adott interjújában úgy vélekedett: „szinte mindenki” belátta már, hogy a „migráció kérdését csak az unió külső határain lehet megoldani”. Mint mondta, ezért most „joggal összpontosítanak a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítésére, valamint a származási és tranzitországokkal való jobb együttműködés kialakítására”. Egyes tagállamokat, amelyek még „kicsit szkeptikusak ebben”, meg kell győzni – mondta Kurz, Spanyolországot, Olaszországot és Görögországot említve.

Az osztrák kancellár szerint a tagállamok közötti egyetértésre van szükség ahhoz, hogy a menedékkérők származási országaival és a migrációs tranzitállamokkal felvegyék a kapcsolatot és megállapodásra jussanak. Kurz szerint a szkeptikusok mindenek előtt a saját szuverenitásuk, és a migránsok szigorúbb regisztrációja miatt aggódnak. Úgy fogalmazott, hogy ezek a tagállamok valójában nem bánják, hogy az érkezők közül sokak továbbmennek Közép-Európa felé.

A salzburgi informális csúcson a migráció és a biztonság mellett az Egyesült Királyság jövő évi kilépésének kérdései lesznek a középpontban.

Ez utóbbi kérdéskörről szólva Kurz reagált Theresa May brit miniszterelnök egyik kijelentésére, hogy vagy az ő feltételeik szerint, vagy egyáltalán nem kötnek megállapodást a Brexitről. Az osztrák kancellár szerint a helyzet ilyen kiéleződése nem visz előbbre. Hangsúlyozta: megállapodásra jutni csak egyezséggel lehet.

Mint mondta, London a tárgyalásokon „nem mazsolázhatja ki” a számára előnyös elemeket, de büntetést sem szabad alkalmazni vele szemben. Kurz reményét fejezte ki, hogy elkerülhetik a megállapodás hiányában esetlegesen beálló „kemény Brexitet”.

Az osztrák kancellár szerint Salzburgban ezért javasolni fogja november közepére egy Brexit-különcsúcs összehívását. „Remélem, támogatni fogják ezt a javaslatomat, és sikerül majd egy kész megállapodást összehozni a rendkívüli csúcsig” – tette hozzá Kurz.