Fotó: shutterstock illusztráció
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Azt a döntést hozta az Altrincham Grammar School for Girls, Nagy-Britannia egyik legkiválóbb állami iskolájának vezetése, hogy kivezeti a közbeszédből a nemek megkülönböztetését – írja a Russia Today. 

Noha a manchesteri középiskola, ahogyan a nevéből is kiderül, tisztán leányiskola, a döntéshozók szerint mégis szükség van a drasztikus lépésre, méghozzá azért, hogy a transznemű diákok se érezzék kellemetlenül magukat, ha mondjuk, az osztályfőnök lányoknak szólítja őket. Az új szabály egyébként az iskola teljes személyzetére vonatkozik, akiknek az avítt “lányok” megszólítás helyett a gendersemleges “diákokat” kell alkalmazniuk. Az iskola nevének a megváltoztatását egyelőre nem tervezik.
A szülők közül többen tiltakoztak a nemi szempontból semleges megközelítés miatt. Egy helyi lakos a BBC-nek azt nyilatkozta: „Ez nevetséges. Olyan korban élünk, amelyben tiszteletben kell tartanunk az emberek nézeteit, és ha ezek a nemekkel és a szexualitással kapcsolatosak, azt is meg kell értenünk. De a lányokat lányoknak kell nevezni”. 
Chris McGovern, a Kampány a Valódi Oktatásért (Campaign for Real Education) tagja pedig azt mondta, az iskola döntése „teljes ostobaság volt. A szándék jó, de a gyermekek, akiknek problémái vannak a nemi identitásukkal, anélkül is támogathatók, hogy megváltoztatnák az angol nyelvet.” 
A „lány” szó száműzése a twitterezők körében is kiverte a biztosítékot, ők a változást ”liberális őrültségnek„ tartják. 
Egyesek azonban dicsérik az iskola döntését. A Trans Actual nevű, a transzneműek jogaiért küzdő csoport gratulált a befogadás felé vezető lépéshez. 
A szigetországban az ilyen ügyeket nem ritkán véresen komolyan veszik, nemrég fegyelmi eljárást indított iskolája egy oxfordi matematikatanár ellen, mert lánynak nevezett egy tanulót, aki – noha lánynak született – fiúnak tartja magát. A nevelő ott „hibázott”, hogy a „Szép munka, lányok!” felkiáltással dicsért meg egy csoportot, amelynek a transznemű diák tagja volt – erről korábban mi is írtunk. 
K.D.