Lemond pártelnöki tisztségéről a cseh kormányfő négy hónappal az őszi választások előtt, felelősséget vállalva pártja népszerűségének visszaeséséért – jelentették be szerdán, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szűkebb vezetésének prágai ülése után.

Az alapszabály szerint automatikusan Milan Chovanec eddigi első elnökhelyettes, belügyminiszter követi Bohuslav Sobotkát a legnagyobb kormánypárt élén.

Az októberi képviselőházi választások kampányában ugyanakkor Lubomír Zaorálek külügyminiszter, a párt alelnöke fogja vezetni a szociáldemokratákat – közölték három nappal a párt programadó kongresszusa előtt.

A cseh választási rendszerben a pártoknak nincs országos listája, így formálisan miniszterelnök-jelöltje sincs.

„Felelősséget érzek a Cseh Szociáldemokrata Párt népszerűségének, támogatottságának csökkenésért, és erre reagálnom kellett” – indokolta Bohuslav Sobotka lemondását.

Hangsúlyozta, hogy a következő időszakban kormányfői tevékenységére összpontosítja minden erejét. A választásokon Sobotka a szociáldemokrata párt dél-morvaországi listájának vezetőjeként indul, így biztos befutónak számít.

„Készen állok a Cseh Szociáldemokrata Párt további támogatására. Eltérően elődeimtől, semmiféle alternatív politikai projekteket nem tervezek” – mondta Sobotka újságíróknak.    

Leszögezte, a mostani döntések azért születtek, hogy a választások előtt megerősítsék a szociáldemokrata párt egységét.

Csehországban október 20-án és 21-én lesznek képviselőházi választások, amelyek nagy esélyese a CSSD jelenlegi koalíciós partnere, az Andrej Babis vezette ANO mozgalom. A legutóbbi felmérések szerint az ANO támogatottsága meghaladja a 30 százalékot, míg a szociáldemokraták 10 százalékkal jelenleg csak a negyedikek a pártok erősorrendjében.

A második helyen a kommunisták (KSCM), a harmadikon pedig a polgári demokraták vannak mintegy 13, illetve 11 százalékos támogatottsággal.

MTI