A lengyel kormánypárt interpellációt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, melyben azt kérdezi, hogy a testület miért csak három EU-tagország ellen indított kötelezettségszegési eljárást az egyszeri menekültelosztási kvóta nem teljesítése miatt, miközben az összes tagállam csak 18 százalékban tett eleget vállalásának.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az interpellációt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt európai parlamenti képviselője, Jadwiga Wisniewska nyújtotta be, aki erről pénteki Twitter-bejegyzésében számolt be. A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjához tartozik az Európai Parlamentben. 
    
Wisniewska emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bíróságon éppen per van folyamatban, amelyet Magyarország és Szlovákia kezdeményezett, mert szerintük a menekültáthelyezés nem egyeztethető össze az európai uniós joggal. „Az Európai Bizottság miért nem várta ki a három tagország elleni jogi lépések megindításával a bíróság végleges döntését, mintegy előre ítéletet mondva annak törvényességéről?” – tette fel a kérdést Wisniewska.
    
Hasonlóan érvelt a lengyel külügyminisztérium is a héten kiadott hivatalos közleményében. A tárca úgy értékelte, hogy a kvótaper vége előtt indított kötelezettségszegési eljárás a bírói testületre tett „nyomásgyakorlásként” értelmezhető. Varsó Budapest és Pozsony oldalán avatkozott be a perbe.     

A PiS politikusainak nyilatkozatai szerint az Európai Bizottság lépése nem oldja meg az európai migrációs válságot, viszont feleslegesen növeli a politikai feszültségeket az unión belül. Az uniós menekültelosztási politikát a lengyel kormány több tagja elhibázottnak minősítette.

MTI