Az európai konszenzustól való távolodást jelentheti Angela Merkel német kancellárnak a menekültelosztási kvótát elutasító országokat bíráló nyilatkozata – vélekedett hétfőn a lengyel közszolgálati rádióban Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Fotó: http://www.shutterstock.com

Szymanski egy kérdésre válaszolva kitért Merkel vasárnapi, az ARD televíziónak adott nyilatkozatára, amelyben a német kancellár élesen bírálta azokat az európai országokat, amelyek elzárkóznak muszlim menekültek befogadásától, egyúttal kiállt a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszer mellett is. A lengyel politikus úgy értékelte: amennyiben Merkel vasárnapi sajtónyilatkozata politikai lépéseket vonna maga után, „távolabbra kerülnénk az egyetértéstől ebben az Európai Unió számára kulcsfontosságú kérdésben”.

A menekültkvótákat elutasító országok esetleges pénzügyi megbüntetése „az európai politikai konfliktushoz vezető legegyenesebb forgatókönyv lenne”, s tovább mélyítené a brit népszavazás után az EU-n belül kialakult válságot – mondta Szymanski.

A külügyminiszter-helyettes világosnak és konstruktívnak minősítette a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) álláspontját a migrációs válság kezelését illetően. Mint emlékeztetett, a V4-ek számára elfogadhatatlan az uniós szinten központilag irányított menekültelosztási mechanizmus, mert ez a kérdés nemzeti hatáskörbe tartozik.

„A V4-ek meggyőződése az, hogy a migrációs politikát nem lehet a közvélemény ellenére folytatni” – jegyezte meg, utalva a többek között Hollandiában és Németországban is megnyilvánuló bevándorlásellenes hangulatra.

Az uniós kompromisszum a migráció ügyében abban állhat, hogy a tagállamok közösen védik a külső uniós határt, közösen vállalkoznak „akár nagyon ambiciózus lépésekre” a fejlesztési, humanitárius politikában, és a migráció megfékezése érdekében ennek forrásait kezelik a migránsokat kibocsátó harmadik országokkal együttműködve. Ezt a megközelítést hangsúlyozta pénteken a V4-ek és Németország varsói kormányfői egyeztetése után Beata Szydlo lengyel miniszterelnök is.

Szymanski hétfőn a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak is nyilatkozott, kiemelve a migráció megfékezése érdekében Törökországgal kötött márciusi uniós megállapodás hatékonyságát. „Ez megmutatta, hogy a migrációs hullám azonnal csillapítható” – értékelte, hozzáfűzve, hogy ezzel szemben a menekültelosztás nem jár a kívánt hatással, vagyis nem tartja vissza a menekülthullámot.

MTI

Fotók: MTI, shutterstock