Az 1848-49-es magyar szabadságharcnak nyújtott lengyel segítség máig eleven tanúsága a két egymással szolidáris nemzet barátságának – áll abban az üdvözlő táviratban, amelyet Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Áder János köztársasági elnöknek küldött. Hasonló üdvözlő  táviratot küldött Orbán Viktor kormányfőnek Mateusz Morawiecki lengyel  miniszterelnök is.
 

Fotó: MTI/AP/Alik Keplicz, illusztráció, archív


Fotó: MTI/AP/Alik Keplicz, illusztráció

A PAP hírügynökség által idézett levélben Duda jókívánságait fogalmazta meg, és rokonszenvéről biztosította a magyar nemzetet és személyesen Áder Jánost is.
    
Rámutatott a lengyel-magyar barátság „hosszú és dicsőséges” hagyományára, mely „része a közös európai történelemnek”, és mely Európa számára kivételes példáját jelenti a két baráti nemzet közötti szolidáris kapcsolatoknak..
    
A 170 évvel ezelőtti események e kapcsolatok „eleven példájaként maradtak emlékezetünkben”- írta a lengyel államfő, utalva a magyar szabadságharcnak nyújtott lengyel segítségre.
    
Meggyőződését fejezte ki, hogy e különös kapcsolatok hangsúlyozására alkalmat adnak a március 24-én Veszprémben megrendezésre kerülő magyar-lengyel barátság napi ünnepségek is.
    
Az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett ünnepi üdvözlő táviratáról   tájékoztatott  Twitter közösségi honlapján Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.
    
A miniszterelnök hangsúlyozta: a lengyel-magyar testvériség a közös szabadságszereteten alapszik. „A magyar nemzet nem egyszer bizonyította nagyságát, Európa okkal lehet hálás neki” – fogalmazott.
    
Március 15- üdvözlő táviratában a lengyel szenátusi elnök, Stanislaw Karczewski Twitter közösségi honlapján azt a kívánságát fejezte ki, hogy a magyarok „a következő évtizedekben továbbra is Európa számára példaértékű társadalmat alkossanak”.

(MTI)