Kalózok tizenegy főt, nyolc lengyel, illetve egy ukrán és két Fülöp-szigeteki állampolgárt hurcoltak el az MV Pomerania Sky nevű konténerhajó legénységének tagjai közül Nigéria partjai előtt – közölte hétfőn a hajót üzemeltető Midocean nevű vállalat és a lengyel hírügynökség.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tengeri rablók helyi idő szerint szombat reggel csaptak le a nigériai Onne kikötőjébe tartó Pomerania Sky-ra 110 kilométerre a partok előtt – ismertette a Midocean. A hajót üzemeltető vállat szerint a legénység további kilenc tagja sértetlenül a fedélzeten maradhatott.

A Midocean hangsúlyozta: elsődleges fontossággal bír a legénység foglyul ejtett tagjainak mielőbbi szabadon engedése, és e célból szorosan együttműködnek partnereikkel és a helyi hatóságokkal. Hozzáfűzte: az érintettek családtagjait folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről.

A vállalat tájékoztatása szerint a Pomerania Sky időközben biztonságos vizekre ért.

A nigériai rendőrség és haditengerészet ugyanakkor egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

A Midocean nem közölte az elhurcoltak állampolgárságát, azonban a PAP lengyel hírügynökség Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterre hivatkozva közölte: nyolcan közülük lengyel állampolgárok.

„A hamburgi (lengyel) konzulátus tartja a kapcsolatot a hajó tulajdonosaival, míg az abujai konzulátus a helyi hatóságokkal” – mondta Czaputowicz.

Az RMF FM magánrádió szerint a német tulajdonban lévő, de libériai zászló alatt hajózó konténerhajó fedélzetéről a lengyelek mellett egy ukrán és két Fülöp-szigeteki állampolgárt raboltak el a fedélzetről.

A szomáliai kalózok főbb csoportjainak felszámolását követően a tengeri bűnözés súlypontja a Guineai-öböl térségére helyeződött át Afrikában. Az idei év kezdete óta több mint száz incidenst regisztráltak. A kalózok rendszerint váltságdíjat követelnek az elraboltakért, akiket általában nem ölnek meg.