A lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén – jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, „teljességgel megengedhetetleneknek” nevezve az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit.

Fotó: MTI, archív

Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter szavait Morawiecki a lengyelellenesség példájának nevezte. Közölte: folyamatos kapcsolatban van a visegrádi partnerekkel. „Ők teljesen megértik lépésünket” – jegyezte meg.

Kac vasárnap – idézve Jichák Samír néhai miniszterelnök szavait – kijelentette: „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. Hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: „nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg”. Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején.