Lengyelország nyitott ország és kiveszi a részét a menekültek támogatásából, de továbbra is elutasítja a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztását szabályozó kötelező kvótákat – jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfő egy vasárnapi német lapinterjúban.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, archív

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy hazája elutasítja az EU által a tagországokra ráerőszakolt, „oktrojált kötelező elosztási rendszert”.

Ugyanakkor Lengyelország teljesíti az EU külső határának védelmével kapcsolatos kötelezettségeit, és a menekültek támogatásához is hozzájárul – tette hozzá Andrzej Duda.

„Nyitottak vagyunk, és mindig is nyitottak voltunk” – hangsúlyozta a lengyel államfő, rámutatva, hogy az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) kimutatása szerint tavaly valamennyi tagállam közül Lengyelország adta ki a legtöbb munkavállalási és tartózkodási engedélyt az EU-n kívülről érkező embereknek.

Arra a kérdésre, hogy ez a nyitottság szíriai vagy iraki muszlimokra is vonatkozik-e, kiemelte, hogy nem lehet az érintettek akaratával szemben cselekedni. Kifejtette, hogy 2015-ben több tucat szíriai családot fogadtak be, biztosítottak nekik lakást és munkát, a gyerekeket pedig beiskolázták, mégis mind továbbutaztak Németországba.

Áttelepülésüket csak úgy lehetett volna megakadályozni, ha kényszerítik őket a maradásra és lezárják a lengyel-német határt, ami elfogadhatatlan lett volna. „A nyitott határok a szabadságot jelképezik, a lakóhely és munkahely megválasztásának szabadságát” – húzta alá Andrzej Duda.

A brit uniós tagság megszüntetésével (Brexit) kapcsolatban is az EU-s alapszabadságok védelmét hangsúlyozta. Mint mondta, a kereskedelem és a munkahely megválasztásának szabadsága „elengedhetetlen alapszabadság és Európa legnagyobb kincse”.

Aláhúzta, ezért a Brexitről csak olyan megállapodást lehet kötni, amely garantálja ezeket a jogokat. „Ezzel tartozunk polgárainknak” – mondta a lengyel államfő.