A svéd bevándorlásellenes párt, az Alternatíva Svédországnak – amelynek kampányindítójáról ezen a linken olvashat bővebben – egyik videóját a YouTube „gyűlöletbeszéd” miatt letiltotta.
 



A világ legnagyobb videó-megosztó portálja most azzal fenyegeti a pártot, hogy törli annak teljes csatornáját, állítja a svéd Fria Tider.

Az AfS vezetője, Gustav Kasselstrand hétfőn tett közzé egy videót a hétvégi, párizsi terrorcselekménnyel kapcsolatban. A késes támadásnak két halálos áldozata – köztük a támadó -, és több sebesültje is volt.

Kasselstrand többek közt azt mondta a videóban, hogy kétezer iszlámistát deportálna Svédországból. A videót néhány óra leforgása alatt több ezren nézték meg, ám az már nem található meg a megosztón, hiszen a YouTube „gyűlöletbeszéd” miatt letiltotta.

„Problematikusnak tartom, hogy egy gyorsan növekvő svéd párt vezetője nem mondhatja el a véleményét a közösségi médiában” – nyilatkozta a tiltásról Kasselstrand. – „A közösségi média óriásainak monopóliuma a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét teremti meg magáncégek számára, holott a közösségi média manapság olyannyira fontos, hogy az ókori fórumok modernkori megfelelőjének tekinthető”.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Kasselstrand a cenzúra áldozata lett. Az elmúlt esztendőben még internetes rádióadását is letiltotta a Soundcloud.