Egyértelmű többséggel elutasította a lett parlament csütörtökön az ENSZ globális migrációs csomagját.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az előzetes várakozásokhoz képest még nagyobb többségben – 43-31 arányban – szavaztak a lett képviselők az ENSZ migrációs paktumának támogatása ellen.

Maris Kucinskis lett kormányfő korábban jelezte, hogy figyelembe fogja venni a parlamenti szavazás eredményét, amikor arról határoz majd, csatlakozzon-e Lettország a világszervezet migrációs egyezményéhez.

Lettország lehet az egyedüli a három balti ország közül, amely esetleg nem csatlakozik a migrációs csomaghoz. Észtország és Litvánia hosszas vita után végül már úgy döntött, hogy aláírja az egyezményt.

Lettországban az október végi választások óta nem sikerült új kormányt alakítani. Legutóbb Aldis Gobzemsnek, a Kié az ország? (KPV LV) párt miniszterelnök-jelöltjének adott kormányalakítási megbízást az államfő. Gobzem olyan többpárti koalíciót próbálna összehozni, amelyből kizárnák az októberi voksolás győztesét, az oroszbarát, szociáldemokrata Harmónia Központot, de erőfeszítései mindeddig nem jártak sikerrel.

Az ENSZ Magyarország által is elutasított migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. A paktum célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, valamint a befogadottak integrációjának erősítése.    

Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Bulgária, Csehország, Szlovákia, illetve Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.