Litvánia nem fogja támogatni a Lengyelországgal szembeni európai uniós szankciókat – idézte Linas Linkevicius litván külügyminisztert csütörtökön a PAP lengyel hírügynökség.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tárcavezető a Varsói Biztonsági Fórumon adott szerdai interjújában hangsúlyozta, hogy a két ország közötti együttműködés mindkettejük biztonsága szempontjából létfontosságú.

Úgy vélem, hogy „több dolog köt össze minket, mint amennyi elválaszt” – magyarázta a litván diplomácia vezetője. „Sok közös stratégiai célunk van, amelyek nemzetbiztonsági szempontból fontosak mindkét ország számára” – folytatta. „A NATO-ban egy csónakban evezünk, mert a balti országok és Lengyelország ugyanazoknak a védelmi törekvéseknek a részét képezik, ugyanazokban a hadgyakorlatokban vesznek részt.”

„Ártani fog biztonságunknak, ha nem működünk együtt” – érvelt, hangsúlyozva, hogy az utóbbi időben több területen fejlődésnek indultak a litván-lengyel kapcsolatok.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének súlyos kockázata miatt tavaly megindította Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti, képletesen „atomfegyverként” is emlegetett eljárást. A PAP kérdésére a litván külügyminiszter elmondta: országa nem fogja támogatni, hogy ennek keretében szankciókkal sújtsák Lengyelországot.

„Aggasztanak minket ezek a tevékenységek, és szeretnénk, ha közös nevezőre jutnának a felek” – húzta alá. „Nem tartozunk azok közé, akik ultimátumokat adnak, vagy ezzel a cikkel fenyegetnek másokat, és nem is csatlakozunk hozzájuk” – szögezte le.