Fotó: mti, archív

Médiaértesülések szerint London „informális” tárgyalásokat kezdett Nagy-Britannia esetleges csatlakozásáról a Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodás (TPP) szabadkereskedelmi övezetéhez, amelyből az Egyesült Államok egy éve kilépett.

A BBC és a Financial Times című londoni gazdasági napilap online kiadásának szerdai beszámolója szerint a tervet a brit külkereskedelmi minisztérium készíti elő. Nagy-Britannia lenne az első olyan TPP-tag, amely nem határos a Csendes-óceánnal vagy a Dél-kínai-tengerrel.

A cél a térségbe irányuló brit export fellendítése lenne Nagy-Britannia EU-tagságának jövő márciusban várható megszűnése után.

Greg Hands, a külkereskedelmi minisztérium kereskedelempolitikai és beruházási ügyekért felelős államtitkára a Financial Timesnak megerősítette a tárgyalások tényét, közölve: semmiféle földrajzi megkötöttség nem korlátozná Nagy-Britannia csatlakozását a TPP-hez.

A londoni üzleti napilap szerint azonban ezzel szinte biztosan meg kell majd várni egyrészt azt, hogy a TPP-ben maradt 11 tagország – Ausztrália, Chile, Brunei, Japán, Kanada, Malajzia, Mexikó, Peru, Új-Zéland, Szingapúr és Vietnam – végigvigye az Egyesült Államok távozása után elkezdett átszervezést, másrészt azt, hogy Nagy-Britannia megállapodásra jusson az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszer feltételeiről.

A Financial Times hangsúlyozza azt is, hogy a TPP-tagokkal folytatott brit kereskedelem értéke össze sem hasonlítható az EU-val fenntartott brit kereskedelmi kapcsolatokéval. Japán, a legnagyobb TPP-gazdaság a teljes brit export 1,6 százalékát vette fel 2016-ban, és a TPP-országok együttes részesedése sem haladja meg a 8 százalékot az éves brit kivitelből.

Az EU ugyanakkor az Egyesült Királyság messze legnagyobb kereskedelmi partnere. A brit parlament statisztikai szolgálatának adatai szerint 2016-ban a brit export 43 százalékát az EU vásárolta meg, és a brit import 54 százaléka érkezett uniós partnerországoktól. A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a 620 milliárd eurót.

Az Európai Uniónak emellett 65 külső országgal vannak kereskedelmi megállapodásai, és Nagy-Britannia ezeknek is részese, amíg az EU teljes jogú tagja marad. E megállapodások alapján zajlik a brit külkereskedelem további 12 százaléka.

A brit kormány elsődleges célja átfogó szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az EU-val az uniós tagság megszűnése után.

(MTI)