Vizsgálatot indított a közép-franciaországi Lyon ügyészsége hétfőn Emmanuel Macron tavalyi elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A vádhatóság az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak helyi szervezetének sikkasztás gyanúja miatti feljelentése nyomán arra keresi a választ, hogy a lyoni városháza, amelynek vezetője Macron megválasztásáig Gérard Collomb jelenlegi belügyminiszter volt, az önkormányzat költségvetéséből finanszírozta-e a Köztársaság lendületben kormánypárt elődjének, a Lendületben mozgalomnak egyes kampányrendezvényeit. 

A jobboldali politikusok ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést azért, mert szerintük a város emberi, anyagi és pénzügyi eszközeit a korábbi szocialista polgármester törvénytelenül bocsájtotta az akkor még elnökjelölt Emmanuel Macron rendelkezésére. 

„Nincs semmi új ezekben az információkban, amelyeknek egyetlen célja a lejáratás. A Köztársaságiak lyoni képviselőinek a feljelentése felmelegít egy vitát, amelyet a helyi ellenzék próbál szítani hónapok óta. A városnak már alkalma volt több alkalommal is részletesen válaszolni” – jelezte Gérard Collomb környezete. 

A feljelentést megelőzően David Kimelfeld jelenlegi lyoni polgármester nem tudott kielégítő magyarázatot adni egy 2016. június 2-i fogadással kapcsolatban, amelyet Gérard Collomb két hónappal azelőtt adott a városházán, hogy Emmanuel Macron létrehozta saját választási mozgalmát Lendületben néven. A jobboldal elsősorban azt kifogásolja, hogy a képviselőik nem kaptak meghívást a rendezvényre, amelyen szerintük pénzgyűjtés folyt Macron majdani kampányához.

„Mindenki tudta már, hogy Macron jelölt lesz, ekkor már minket is fogadtak a gazdasági minisztériumban (Macron ekkoriban gazdasági miniszter volt), hogy a jobboldal és a centrum nagy összefogásáról tárgyaljunk. És Collomb azt mondta, hogy segíteni akarja (Macront)” – mondta egy jobboldali forrás a francia hírügynökségnek. 

A feljelentés szerint a több mint ezer vendég részvételével megrendezett lyoni fogadás mintegy 19 ezer euróba került a városnak, amiből a hangosítás és a vacsora költségeit fedezték. A feljelentők úgy vélik, hogy ezzel Macron ingyenesen használhatta a középületet választási célokra, s így a lyoni önkormányzat a számlák kifizetésével az egyik elnökjelöltet támogatta, miközben ezt tiltja a választási törvény.