Együtt kampányol a jövő évi európai parlamenti választásokon Emmanuel Macron francia államfő a Köztársaság lendületben (La République En Marche) nevű politikai mozgalma a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsaláddal – jelentette be Astrid Panosyan társalapító Madridban pénteken.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

„Egy új koalíciót kell építenünk Európa számára (…), és az ALDE az a szív, amellyel az En Marche! építeni akarja ezt a koalíciót” – fogalmazott a francia politikus a pártcsalád 39. kongresszusának nyitóünnepségén mondott beszédében, amellyel az esemény egyik fő kérdésére adott választ.

Panosyan hangsúlyozta a terjedő populizmus és a nacionalizmus megfékezésének fontosságát, és kijelentette: „az európaiak már tudják, hogy ki (Matteo) Salvini és Orbán (Viktor). Ez a pillanat, hogy tudják, kik vagyunk mi.”

Guy Verhofstadt, az ALDE európai parlamenti frakciójának vezetője beszédében bírálta az Európai Néppártot (EPP), amely szavai szerint elveszítette minden hitelességét és erkölcsi tekintélyét ahhoz, hogy az Európai Uniót vezesse, amíg Orbán (Viktor) „tagja a klubnak”. Az EPP „orbanizálódik” – tette hozzá.

Mint mondta, itt az idő harcolni „Európa lelkének megmentéséért”.

Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű spanyol liberális középpárt elnöke összefogásra szólított fel, szerinte arra van szükség, hogy erős és széles szövetséget hozzanak létre az európai centrista és liberális erők, hogy legyőzzék „valódi ellenfeleiket”, a  nacionalistákat és a populistákat.

„Ha együtt megyünk, erősebbek leszünk, és ha erősebbek leszünk, sikeresek leszünk, ha sikeresek leszünk, Európa egy olyan hely lesz, ahol sokkal jobb élni” – fogalmazott a házigazda spanyol politikus.

Szombaton a kongresszus zárónyilatkozatot fogad el a jövő májusi EP-választásokkal kapcsolatban, de nem választ csúcsjelöltet az Európai Bizottság elnöki posztjára. 

A pénteki tanácskozás kezdetén több új párt felvételét is bejelentették a pártcsaládba, köztük a magyar Momentumét, amely a Magyar Liberális Párt mellett így a második magyar tagpártja az ALDE-nak.

A liberális pártcsalád adja az Európai Parlament negyedik legnagyobb frakcióját 68 taggal.