Fotó: ShutterStock.com (illusztráció, szerk.)

A francia elnök szerint az a tény, hogy Franciaország az Egyesült Államok szövetségese, még nem jelenti azt, hogy annak vazallus állama.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció, szerk.)

Emmanuel Macron a Charles de Gaulle repülőgép-hordozón nyilatkozatot szerdán a TF1 francia televíziós csatornának.

Kijelentette: Donald Trump amerikai elnök a hazai hallgatóságnak szánja a szavait, amikor őt támadja Twitter-bejegyzéseiben. Trump kedden több ilyen, a francia politikát bíráló üzenetet is közzétett.

„Történelmünk minden nagy pillanatában szövetségesek voltunk, akiket megillet a kölcsönös tisztelet – mondta, és példaként felhozta az amerikai függetlenségi háborút, a másik oldalról pedig az amerikai támogatást a két világháborúban.

”Nem hiszem, hogy Franciaország azt várja tőlem, hogy válaszoljak az üzenetekre, hanem azt, hogy folytassuk ezt a fontos történetet„ – jelentette ki.

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint kedd reggel több Twitter-bejegyzésben támadta Emmanuel Macron francia államfőt. 

Az amerikai elnök mikroblog-bejegyzéseiben említette Macron alacsony népszerűségét a felmérésekben, a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatot, kitért arra, hogy azért nem látogatta meg a hétvégén az első világháború amerikai hőseinek egyik franciaországi temetőjét, mert a titkosszolgálat az eső miatt eltiltotta tőle, és ismét bírálta a francia politikus javaslatát az önálló európai haderő felállításáról.

”Emmanuel Macron saját hadsereg létrehozását javasolja, hogy megvédje Európát az Egyesült Államokkal, Kínával és Oroszországgal szemben. De ez volt Németország az első és második világháborúban – hogy jött ki abból Franciaország? Párizsban már németül kezdtek tanulni, mire az Egyesült Államok megérkezett„ – írta egyik Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök.

Majd felszólította Párizst, hogy fizessen a NATO-nak.

Trump leszögezte azt is: ”egyébiránt nincs még egy ország, amely nacionalistább, mint Franciaország, népe nagyon büszke, és joggal az„.

Macron, anélkül, hogy minősítette volna ezeket a Twitter-bejegyzéseket, a riporter kérdésére, hogy azok ”kellemetlenek, nem túl elegánsak„ voltak-e, annyit mondott: ”Mindent elmondott„.

”Úgy vélem, hogy Trump ezt az amerikai politikának szánja,  én meg hagyom neki, hogy ezt tegye„ – tette hozzá.

”Nem fogok vitába bocsátkozni az Egyesült Államok elnökével (…) Twitter-üzeneteken keresztül„ – jelezte Macron, hozzátéve: a legfontosabb, hogy együtt harcoljanak a közös ellenség ellen. Az egyik legnagyobb közös  harcként az iszlamista terrorizmus elleni harcot  említette. ”Legyen szó Szíriáról vagy Afrikáról, katonáink mindennap együtt tevékenykednek, együtt kockáztatják életüket„ – tette hozzá.

Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján ugyanakkor úgy fogalmazott: hiányzott az ”illendőség„ Trumpból, aki ilyen Twitter-bejegyzéseket osztott meg a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulójának napján.