Megkezdődött az Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos kongresszusa Madridban pénteken, amelyen hivatalosan elindítják a május végi európai parlamenti választási kampányukat is.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fotó: MTI/Balogh Zoltán (illusztráció)

„A szociáldemokráciára sokkal nagyobb szükség van Európában mint valaha” – fogalmazott köszöntőjében José Luis Ábalos, a házigazda Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára, fejlesztési miniszter.

A politikus szerint komoly veszélyben van az egységes és békés Európa eszméje, amely elkötelezett a népek szabadsága, polgárainak haladása, a környezetvédelem, a feminizmus, a tolerancia, a tisztelet, a szolidaritása, a befogadás, az egyenlőség és az igazságosság mellett. 

„Barátaim, nincs vesztegetni való idő, sem kifogás a lazításra” – jelentette ki, figyelmeztetve a radikális jobboldali pártok európai térnyerésére.

Achim Post, a PES főtitkára nyitóbeszédében „rendkívüli időket” emlegetve egy nacionalista, megosztott, törékeny, gyenge Európa vagy egy egységes és erős Európa közötti választásra szólított fel. „Olyan kampányt kell csinálnunk, amilyet még sosem” – hangsúlyozta a német politikus.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, az európai szocialisták EB-elnök jelöltje a nyitónapon ígéretet tett, hogy visszaadják a reményt az európai polgároknak. 

Arról is beszélt, hogy meg kell szabadítani az embereket a „félelem láncaitól” a globalizációval vagy a bevándorlással kapcsolatban, és bírálta azokat az erőket, amelyek „egyetlen terve az EU lerombolása”.

A holland politikus szót emelt a magyar kormány EP-választási plakátkampánya ellen. Mint mondta, miközben Magyarországon közpénzt költenek „hazug plakátokra”, addig hiány van orvosokból, tanárokból, bölcsődékből, és sok fiatal kénytelen emigrálni a „lehetőségek hiánya miatt”.

Timmermans kemény választási kampányra, „agresszív támadásokra” számít. Azt kérte a kongresszus résztvevőitől, hogy minden hazugságra egy tény, minden sértésre egy kedves szó legyen a válasz.

A balközép erőket összefogó pártcsalád madridi kongresszusának meghívottai közt szerepel António Costa portugál, Stefan Löfven svéd, Viorica Dancila román miniszterelnök, Andrea Nahles, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Pamela Rendi-Wagner, Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke.

Magyar részről a rendezvény felszólalói között van Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, a PES nőszervezetének elnöke.

A kongresszus résztvevői a tervek szerint szombaton kiáltványt fogadnak el Egy új társadalmi szerződés Európa számára címmel. A zárónapon Frans Timmermans mellett Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is beszédet mond.