A magyarellenesség miatt többször megbírságolt Rares Bogdan román televíziós műsorvezetőt jelölte listavezetőnek a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) a május 26-i európai parlamenti választásokra.

Fotó: instagram.com (rarbogdan)

Fotó: instagram.com (rarbogdan)

A fő ellenzéki politikai erő bővített vezetőségi testülete csütörtökön határozott a listáról. A döntést maga a műsorvezető erősítette meg a Mediafax hírügynökségnek. Mint mondta, azért vállalta a jelöltséget, mert azt akarja, hogy története során először a PNL végezzen első helyen a választásokon.

A kolozsvári származású médiasztárnak évek óta a Realitatea TV hírtelevízióban sugározzák fő műsoridőben minden este a Hatalmi játszmák című műsorát, amelyben gyakran kerül terítékre a magyarkérdés. A televíziós csatornát a román médiahatóság már többször megbírságolta és elmarasztalta amiatt, hogy gyűlöletkeltő, diszkriminatív kijelentések hangzottak el az adásban és sérült a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jog.

A PNL a történelmi román liberális párt, a PNL és az egykor Traian Basescu volt elnököt adó Demokrata Liberális Párt (PDL) összeolvadásából jött létre. A fúzióról a két politikai erő 2014-ben állapodott meg egymással. Ők juttatták győzelemre ugyanabban az évben Klaus Iohannist Románia államelnöki tisztségébe. 

Az EP-választási listán túlnyomó többségben az egykori PDL politikusai szerepelnek, közöttük van Vasile Blaga volt román belügyminiszter, több jelenlegi EP-képviselő, illetve Gyulafehérvár és Arad polgármestere. A liberális pártnak az egykori liberális szárnya azt követően gyengült meg, hogy Calin Popescu Tariceanu volt kormányfő egy új liberális pártot alapított a PNL egykori tagjainak egy részével Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) név alatt, amely jelenleg a kisebbik koalíciós kormánypárt.

A PNL 10 mandátum elnyerésére számít, ami 25 és 30 százalék közötti eredménynek felel meg.