Magyarország támogatja az európai védelmi együttműködés megerősítését – jelentette ki Szijjártó Péter az európai uniós tagországok külügy- és védelmi minisztereinek találkozója alkalmából hétfőn Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a magyar kormány támogatja egy közös európai hadsereg létrehozásáról szóló tervezet elkészítését és azt a törekvést, hogy Európa képes legyen a szomszédságában béketeremtő és békefenntartó missziók működtetésére, műveletek végrehajtására. A politikus úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt tömeges és ellenőrizetlen bevándorlási hullám a terrorfenyegetettség soha nem látott erősödésével járt, ami azt követeli meg, hogy az unió a politikájának középpontjába a kontinens és lakói biztonságát állítsa.

Az Európai Uniónak észszerű választ kell adnia a kialakult biztonságpolitikai helyzetre azzal, hogy megerősíti a NATO európai „lábát”, ugyanis az Európa szomszédságában kialakult konfliktusok nagyon komoly azonnali hatással vannak az európai biztonságra – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter aláhúzta, az esetleges párhuzamosságok elkerülése érdekében az Európai Unió védelmi kapacitásai bővítésének összhangban kell lennie a NATO-kötelezettségekkel. Magyarország emellett azt szeretné, ha a biztonsági együttműködés kérdése továbbra is a kormányközi együttműködések közé tartozna – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, az Európával szomszédos régiók stabilitása a bevándorlás kezelése tekintetében is nagy jelentőséggel bír azáltal, mert a stabilitás révén az Európai Unió területén kívül tudna létrehozni regisztrációs központokat a bevándorlási nyomás csökkentése érdekében.

Egy kérdésre válaszolva kijelentette, ilyen központokat a kormány Európa határain kívül tud elképzelni, és nem csupán az Európai Unió határain kívül.

Megemlítette, az ülésen részt vevő Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy Európa biztonsága is nagy mértékben függ Egyiptom stabilitásától. Az észak-afrikai országban mintegy ötmillió potenciális bevándorló áll készen arra, hogy elinduljon Európa felé – mondta. Ennek megelőzése érdekében a miniszterek amellett érveltek, hogy az unió támogassa Egyiptom kampányát, amely az illegális migráció veszélyére hívja fel figyelmet.

Szijjártó Péter a nyugat-balkáni régióban egyre komolyabban jelentkező feszültségekkel és konfliktusokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy azok leküzdésére a legjobb megoldás az európai integráció.

A miniszter szerint ha az unió nem gyorsítja fel a bővítési folyamatokat a nyugat-balkáni térség országaival, ha nem hagy fel azzal, hogy „kontroll nélkül” avatkozik be Macedónia belügyeibe, vagy Szerbia kisebbségi politikájába, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Mindez hatással lehet a térség stabilitására és ezáltal Európa biztonságára, emellett Európa elveszítheti kedvező pozícióját a térségben azáltal, hogy a világpolitika több szereplője is érvényt szerez a régióban saját fejlődési útjának – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

MTI