Ha van vihar előtti csend, akkor kell lennie vihar utáninak is – nagyjából ez jut eszünkbe a macedón fővárosban, ahol békés a hangulat, nyugodt a légkör, de a felszín alatt azért pislákol a parázs.

Szkopjéban múlt csütörtökön szabadultak el az indulatok, amikor a helyi jobboldali párt hívei betörtek a parlamentbe, és összetűztek az albán származású Talat Xhaferit vitatott körülmények között parlamenti elnökké választó baloldali politikusokkal. A zavargásokban mintegy száz ember megsebesült, a jobboldal hívei pedig azóta szüneteltetik a demonstrációkat. Május 1-je itt is munkaszüneti nap, a mögöttünk álló hosszú hétvégén a hadviselő felek kifújták magukat, a diplomáciai nagyüzem pedig megindult Szkopjéban.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Hogy nem pusztán albán–macedón etnikai vita, hanem bonyolult, nagyhatalmi szempontból is fontos konfliktus zajlik a kétmilliós országban, pontosan jelzi az uniós és amerikai reakció. Először gyorsan elismerték az új házelnököt, majd tegnap megérkezett a békítő delegáció is. Késő délután Hoyt Brian Lee, amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára tartott tájékoztatót a macedón főváros Vodno városrészében található amerikai nagykövetségi rezidencia előtt. Időben érkezünk, mégis majdnem egy órát várunk rá a nemzetközi és helyi sajtó munkatársaival. Aztán kinyílik a rezidencia kovácsoltvas kapuja, és testőrök gyűrűjében kilép a politikus. Mondandójából két-három gondolatnál többet nemigen tudunk kiemelni.

– Sajnálatos, hogy a macedón politikai élet szereplői nem tudtak megegyezni a decemberi választási eredmények alapján felálló, a nemzetközi közösség és valamennyi macedóniai politikai tömörülés által elfogadott új kormány felállításáról – mondja Hoyt Brian Lee. – Közös érdekünk, hogy a helyi politikusok megtalálják a megoldást, és minél hamarabb többséggel, programmal rendelkező kabinet alakuljon Macedóniában.

A csalódottan távozó sajtó munkatársaival beszélgetve lassan kirajzolódik egy és más. Egyikük úgy véli, Hoyt Brian Lee azért nem mondott semmit, mert már a jövőre készül: ő váltja fel a Szkopjéban csak George Soros bábjának tartott, rendkívül népszerűtlen Jess Bailey amerikai nagykövetet. Mi ebben azért nem vagyunk annyira biztosak.

Mindenesetre tény, hogy Donald Trump elnök még nem vette át a hatalmat a washingtoni Külügyminisztériumban, ahogyan régi ismerősünk, Chris Deliso, Szkopjéban élő amerikai újságíró mondja nekünk, „nincs forgatókönyv”. A demokrata adminisztráció tekintélyes része a helyén maradt, így működhet tovább Macedóniában az Obama-korszakban kinevezett Jess Bailey is.

Macedóniában tehát egyelőre semmi sem világos. Nem tudni, a washingtoni politikus megállapodott-e valamiről a macedóniai pártok képviselőivel a tegnapi egyeztetésen, mert az érintettek valósággal bujkálnak a nemzetközi és a helyi sajtó elöl. Jelen sorok írásakor azt sem tudni, folytatódnak-e a hetek óta tartó utcai demonstrációk. Egy dolog azonban bizonyosnak látszik: Nikola Gruevski jobboldali pártjának hívei nem törődik bele az ország kiárusításába, George Soros láthatatlan kormányzásába, és az a bizonyos parázs még sokáig izzik majd a macedón közéletben.

Szentesi Zöldi László (Szkopje)
Fotó: Vermes Tibor