Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Málta új javaslata szerint a tagországok kormányai 60 ezer eurós támogatásban részesülnének minden olyan menedékkérő után, akit az áthelyezési kvótákon felül fogadnak be, és ugyanennyit kellene fizetniük az esetleges elmaradásaik után – közölték diplomáciai források hétfőn.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása szerint a friss javaslattal megoldást akarnak találni az Európát élesen megosztó migrációs válság kérdésére. A cél a dél-európai országok terheinek enyhítése, illetve az, hogy valamilyen formában a keleti tagállamok is kivegyék a részüket a menedékkérők elosztásából.

Málta olyan mechanizmus felállítását javasolja, amely a migrációs nyomás rendkívüli fokozódásakor életbe lépne, és amelynek értelmében a tagállamoknak a méretük, a lakosságuk és a forrásaik arányát tekintetbe véve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket.

A tervezet szerint az uniós országoknak a kvóta rájuk eső részének legalább felét teljesíteniük kellene, a másik felét viszont anyagi vagy más hozzájárulással is kiválthatnák, például úgy, hogy szakértőket küldenek a fokozottan érintett államokba.

A túlteljesítő tagországok 60 ezer eurós támogatásban részesülnének minden olyan menedékkérő után, akit az áthelyezési kvótákon felül fogadnak be, és ugyanennyit kellene fizetniük az alulteljesítőknek az elmaradásuk után.

A máltai kormány szerint a keleti tagországoknak fokozatosan, három év alatt kellene bevezetniük az új mechanizmust, az átmeneti időszakban tovább fejleszthetnék a menekültügyi rendszerüket.

A javaslatot várhatóan szerdán fogják megvitatni az uniós országok képviselői Brüsszelben.

A máltai tervezet egyes elemeiben emlékeztet az Európai Bizottság sokat bírált tavalyi javaslatára, amely sajtójelentések szerint azóta lekerült a napirendről, s amelynek értelmében a tagállamok menekültenként 250 ezer euró „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg, hogy részt vegyenek a menekültek elosztásában.

MTI