Megkezdődnek az október 15-én tartandó ausztriai előrehozott parlamenti választás előkészületei, az induló pártok megkezdik a támogató aláírásgyűjtést és megalakulnak a választási bizottságok is.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A májusi kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti (ÖVP) elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előrehozzák. 
    
A 2. Osztrák Köztársaság 22. parlamenti választásának előkészületei július 25-én kezdődnek. Ettől a naptól kezdve kell leadniuk a pártoknak az úgynevezett támogatói nyilatkozatokat, amelyek az induláshoz szükségesek. 
    
Az aláírásgyűjtés augusztus 18-ig tart, ezen a napon legkésőbb 17 óráig legalább egy tartományi ajánlást kell bemutatniuk egy tartományi választási bizottságnál azoknak a pártoknak, amelyek fel akarnak kerülni a szavazólapokra. Az országos választáson való jelöltséghez legalább 2600 választásra jogosult aláírását kell összegyűjteni vagy három parlamenti képviselő támogatását megszerezni. 
    
Szintén mától kezdik összeállítani a választási bizottságokat, amelyek alakuló ülését augusztus 14-ig kell megtartani.  
    
Egy 2012-es törvény szerint az induló pártoknak nem szabad hétmillió eurónál többet kiadni választási küzdelem alatt megjelenő plakátokra, hirdetésekre és reklámfelületekre – emlékeztetett az Ö1 közszolgálati rádió kedden. Amennyiben ezt az összeget idén július 25. és október 15. között túllépik, büntetésre számíthatnak.
    
A Der Standard című osztrák lap beszámolója szerint a legutóbbi parlamenti választáson, 2013-ban a Team Stronach (TS) elnevezésű pártnak mintegy 570 ezer, a jelenlegi kisebbik koalíciós partnernek, az ÖVP-nek 300 ezer, a nagyobbik kormánypártnak, az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) pedig 15 ezer euró büntetést kellett fizetnie emiatt. A TS akkor 13,5 millió eurót, az ÖVP több mint 11, az SPÖ pedig 7,3 millió eurót költött a kampányra.
    
Idén a pártok kiálltak amellett, hogy tartják magukat az előírt kiadási korlátokhoz, amelyekbe nem számítanak a kampánycsapat és a parlamenti frakció választási aktivitásának költségei.
    
A legutóbbi, 2013-ban tartott parlamenti választáson a nagykoalíciós pártok összesen a szavazatok 51 százalékát szerezték meg, az SPÖ-re a szavazatok 27 százalékát adták, míg az ÖVP 24 százalékot kapott. A két párt ugyanakkor a második világháború óta nem szerepelt ennyire rosszul. A 80-as években még ez a két erő adta a parlamenti képviselők 90 százalékát. 
    
Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a harmadik helyen végzett 21 százalékkal, utána pedig a Zöldek következtek 12 százalékkal. A négy százalékos küszöböt átlépve bekerült a parlamentbe a liberális párt, a NEOS öt százalékkal és Frank Stronach milliárdos vállalkozó nem sokkal a választás előtt alapított pártja, a Team Stronach (TS) hat százalékkal. Ez utóbbi az idei parlamenti választáson nem indul. A hétvégén bemutatott közvéleménykutatás szerint a legnépszerűbb párt az ÖVP, az SPÖ és az FPÖ fej-fej mellett a második legtámogatottabb.   
    
Megközelítőleg 6,4 millió választópolgárt várnak az urnákhoz október 15-én. Ausztriában a 16. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak a választásokon. A szavazólapokon a legutóbbi szavazáson elért támogatottság szerint tüntetik fel majd a pártokat, az új erőket pedig aszerint, hogy mennyire hamar adták be a választási ajánlásokat.

MTI