A helyi mexikói hatóságok helyi tagjai vasárnap ismét segítettek a délről érkező, több ezer fős migránskaraván tagjainak, hogy tovább tudjanak haladni az Egyesült Államok felé.

Fotó: MTI/EPA-EFE/Luis Villalobos (archív)

Fotó: MTI/EPA-EFE/Luis Villalobos

A Mexikó középső részén fekvő Queretaróban a rendőrség bár megakadályozta, hogy a migránsok maguk foglaljanak el teherautókat, azonban abban segítettek nekik, hogy találjanak olyanokat, akik szívesen utaztatják őket.

Queretaro önkormányzata a Twitteren azt hozta nyilvánosságra, hogy pénteken és szombaton 6531 migráns haladt át a területen, közülük 5771-en vasárnap reggel továbbindultak.

Ezek a számok jóval magasabbak, mint amit a mexikóvárosi hatóságok közöltek, amikor a karaván több napon keresztül náluk vesztegelt, így nem kizárt, hogy a csapathoz időközben még többen csatlakoztak.

A karaván vasárnap hajnalban megindult a nagyjából 100 kilométerre nyugatra fekvő Irapuato irányába, és végül egy kisebb sportközpont körül vertek sátrat. Mindeközben, ahogy az már szinte megszokott, minden lehetőséget megpróbáltak kihasználni arra, hogy ne kelljen gyalogolniuk, elsősorban teherautók platóját foglalták el.

A Hondurasból induló Miguel Ortiz, akit az AP News hírügynökség szólaltatott meg, a feleségével és fiával egy disznószállító járműre kapaszkodott fel. Azt mondta, egy jobb élet reményében próbálnak eljutni az Egyesült Államokba, ahol több pénzt kereshetnek. 

„Többet tudunk keresni [az Egyesült Államokban] és valamit tudunk adni a családunknak is. De [Hondurasban] ha akarunk valamit adni a gyerekeinknek, akkor nem tudunk, mert az a kevés, amit megkeresünk, ételre, lakbérre és áramra megy el, semmi másra nem jut” – állította a 28 éves Nubia Morazan, miközben vasárnap reggel férjével és két gyerekével az út következő szakaszára készülődött.

Úgy tűnik, a migránskaraván Tijuanát vette célba, amely a kaliforniai San Diegótól nem messze, a határ mexikói oldalán található, és amely a jelenlegi pihenőhelyüktől még több mint 2500 kilométerre van.