Martin Schulz német kancellárként vétót emelne a következő európai uniós költségvetés ellen, ha nem fogad be menekülteket valamennyi tagállam.

A szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje vasárnap Berlinben a Németország és az EU jövőjéről szóló tervét ismertető beszédében kiemelte, hogy kiveszett a szolidaritás az EU-ból, ami „veszélybe sodorja Európa jövőjét”.

Németország fizeti be a legtöbb pénzt a közös költségvetésbe, a legnagyobb haszonélvezők között pedig ott van Lengyelország és Magyarország, két tagállam, amely „megtagadta a szolidaritást a menekültkérdésben” – tette hozzá.

Németország hajlandó még több pénzt befizetni, „de ha a költségvetés nem a szolidaritás elvén alapul, kancellárként vétót emelek” a következő költségvetés ellen – húzta alá Martin Schulz.

Hangsúlyozta, hogy „aki nem fogad be menekülteket, és például pusztító adóversenyt folytat a mi országunk ellen is, az nem viselkedik szolidárisan, és nem számíthat a mi szolidaritásunkra”.
 

Schulz továbbfejlesztené az EU-t

Az EU továbbfejlesztésével meg kell teremteni az „európai egyesült demokráciák politikai unióját” – hangoztatta. Az európai nemzetállamok hosszabb távon is fennmaradnak, és az EU nem lehet „Amerikai Egyesült Államok európai földön”, de többnek kell lennie a nemzetállami érdekek „legkisebb közös többszörösénél”.

Olyan EU-ra van szükség, amely „kiegészíti a nemzetállamokat ott, ahol azok határaikba ütköznek”, köztük a klímaváltozás és a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a migráció ügyében, amellyel még Németország sem tud egyedül megbirkózni.

Azonban új „eszközöket” is ki kell alakítani, hogy az EU érvényesíthesse a demokrácia, a jogállamiság és az igazságosság elveit – húzta alá Martin Schulz.

Így jön létre az „európai egyesült demokráciák politikai uniója”, amely „a szabadság, a biztonság, a jólét és a jog uralmának legnagyobb térsége lesz az egész világon”.

MTI