Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell (illusztráció, archív)

A közép-amerikai migránskaraván egyes vezetői mérlegelik, hogy folytassák-e  az utat az Egyesült Államok felé, ezért két nap türelmi időt kértek a karaván tagjaitól – jelentette szerdán az EFE spanyol hírügynökség.

Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell (illusztráció)

A migránskaraván tagjai  csütörtökön  találkoznak Andrés Manuel López Obrador megválasztott mexikói elnökkel.

„Egyesek maradni, mások menni akarnak, egyesek Tijuana, mások Laredo, Matamoros és Monterrey felé, de előbb tájékozódnunk kell, meg kell állapodnunk és egységesnek kell maradnunk” – mondta az egyik meg nem nevezett képviselő az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint. „Nem fogunk elérni semmit sem, ha megosztottá válunk, kiszolgáltatottak maradunk az emberrablókkal és egyéb veszélyekkel szemben. Harcoljunk együtt” – tette hozzá, miközben arra kérte társait, hogy „használják ki a szerdai és csütörtöki napot arra, hogy átgondolják” lehetséges döntésüket.

Egy másik képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy „egy rossz döntés véget vethet  emberi életeknek”, és emlékeztetett arra, hogy a döntést magukért és családjukért fogják meghozni, ezért annak jól átgondoltnak kell lennie. „Várjunk 48 órát, tájékozódjunk, beszélgessünk és hozzunk döntést az után, hogy beszéltünk Andrés Manuel López Obradorral”.

A gyűlés előtt különböző szervezetek képviselői és jogvédők figyelmeztették a migránsokat a veszélyre, amelyet az út rejt magában Mexikó északi része felé, különösen Tamaulipas államban. Emlékeztették őket arra, hogy Donald Trump amerikai elnök a biztonsági erők több ezer tagját vezényelte az amerikai-mexikói határhoz.

Az Egyesült Államok határához jelenleg több migránskaraván is közelít, elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó emberekből.

Az első, amely 2-4 ezer főt számlál,  október 13-án indult el az észak-hondurasi San Pedro Sulából,  és jelenleg Mexikóvárosban pihen, várva, hogy csatlakozzon hozzá a többi karaván, amelyek jelenleg Veracruz, Oaxaca és Puebla mexikói államok területén vándorolnak.

Az amerikai elnök többször is  kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államok területére. Az amerikai haderő ezért több mint 5000 katonát küld az ország déli határára a már odavezényelt több mint 2000 nemzeti gárdista mellé.