Megállapodott a koalíciós szerződés szövegéről hétfőn a tavaly októberi csehországi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke, Andrej Babis és Jan Hamácek.

„A koalíciós szerződés szövege elfogadható a szociáldemokrata párt számára” – mondta újságíróknak Jan Hamácek az egyórás találkozó után. Szerinte a dokumentum tartalmazza mindazokat a „biztosítékokat”, amelyeket a CSSD kért nagyobb partnerétől. „Azt hiszem, mindent elértünk, amit el lehetett érni” – tette hozzá a pártelnök. „Számomra minden probléma megoldódott” – húzta alá. Hamácek azonban semmiféle konkrétumot nem akart elárulni, arra hivatkozva, hogy a dokumentumot előbb pénteken a párt vezetésével ismerteti.

Részleteket Andrej Babis sem mondott, de úgy vélte, hogy az ANO parlamenti képviselői elégedettek lesznek a szöveggel.

„Letárgyaltunk mindent, ami szükséges volt. Úgy látom, pénteken minden kész lesz” – jelentette ki Andrej Babis. Az ügyvezető kormányfő megjegyezte, hogy az ANO képviselői csoportja pénteken foglalkozik a koalíciós szerződéssel.

A Babis-Hamácek találkozó második felében a két politikushoz Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke is csatlakozott. Andrej Babis a találkozó után kérdésre válaszolva azt valószínűsítette, hogy az ANO a komunista párttal is alá fog írni valamilyen megállapodást.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), s csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A kormányfővel együtt 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, a külügyi, a munkaügyi és népjóléti, a kulturális, valamint a mezőgazdasági tárcát.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, Babis első kormánya azonban nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott.

MTI