A spanyol kormány 30 millió euróval növeli meg a földközi-tengeri migrációs útvonalon az ország partjaira érkezők megfelelő ellátására fordítható összeget idén – mondta el Magdalena Valerio munkaügyi, migrációs és társadalombiztosítási ügyekért felelős miniszter Madridban pénteken.

Fotó: MTI/EPA/Reduan

Fotó: MTI/EPA/Reduan

A kabinet ülését követő sajtótájékoztatón kifejtette, hogy meg kívánják erősíteni a humanitárius segítségnyújtást, amelyet megállapodások alapján például a Vöröskereszt, és más szervezetek végeznek a kormánnyal együttműködve.

Bejelentette: augusztus elsején nyílik meg az andalúziai Cádiz városa mellett, Chiclana de la Fronterában egy új befogadóközpont, ahova átirányítják majd azokat, akiket eddig sportközpontokban szállásoltak el. „A lehető legjobb ellátást szeretnénk nyújtani” – tette hozzá.

Mint mondta, döntöttek arról is, hogy több mint 300-zal növelik a migrációs ügyekkel, menedékkérelmekkel foglalkozó köztisztviselők létszámát.

„Tranzitországként Spanyolországnak szüksége van az Európai Unió segítségére” – hangsúlyozta Magdalena Valerio hozzátéve, hogy több pénzügyi forrás biztosítását kérték a közösségtől.

Ez elmúlt hetekbenokozódik a migrációs nyomás a spanyolországi Andalúzia partjainál.

A spanyol tengeri mentőszolgálat Twitter-oldalán közölte: a nap folyamán 35 csónakból 627 embert mentettek ki a Gibraltári-szorosban.

José Igancio Landaluce, Algeciras polgármestere arra hívta fel a figyelmet az Antena 3 spanyol kereskedelmi televíziónak nyilatkozva, hogy férőhelyeik megteltek, az újonnan érkezők pedig a kikötőkben veszteglő mentőhajókon töltenek akár több éjszakát is.

Susana Díaz andalúz elnök a kollektív felelősségre hivatkozva csütörtökön kérte a kormányfőt: hívja össze az ország 17 autonóm közösségének elnökeit, és tárgyaljanak az erőfeszítések megosztásáról.

Hozzátette: Andalúzia kormánya hétszázzal megnövelte azoknak a férőhelyeknek a számát, ahol egyedül érkező gyerekeket tudnak fogadni.

Az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) a múlt héten közölt jelentése szerint júniusban Spanyolország volt a legfőbb belépési Európába, ahol összesen 6400 embert regisztráltak, 166 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is a Földközi-tenger számít a legveszélyesebb migrációs útvonalnak, ahol ebben az évben összesen 2186-an vesztették életüket.