A V4-ek védelmi együttműködése erősödött az elmúlt időszakban – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, a V4 országok miniszterhelyettesi találkozója keretében tartott sajtótájékoztatón.

Vargha Tamás azt mondta: a V4-es együttműködés fontosabb és erősebb mint valaha. Az államtitkár úgy értékelt, az elmúlt időszakban a V4-ek bebizonyították, hogy együttműködésük jelentős, azt komolyan kell venni.

Az államtitkár ismertetése szerint a régió, a V4-ek, s Közép-Európa szempontjából legfontosabb kihívásokról, az azokra adandó közös válaszokról, megoldásokról tanácskoztak. Kiemelt téma volt a terrorizmus, valamint az illegális migráció. Vargha Tamás kiemelte, bár Irakban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet meggyengült, ezzel még nem csökkent a terrorveszély.

Mint elhangzott, a tanácskozás részt vevői egyetértettek, hogy szükséges a védelmi kiadások növelése. Magyarország 2024-re eléri a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetést – emlékeztetett az államtitkár, aki kollégáinak beszámolt a Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére elindult Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról, annak terveiről, s már megtett első lépéseiről.

A négy ország védelmi miniszterhelyettesei Tomasz Szatkowski (lengyel), Róbert Ondrejcsák (szlovák), Jakub Landovsky cseh közös sajtótájékoztatójukon elmondták: tárgyaltak többek között az Európai Unió védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködésről (Pesco), az Európai Védelmi Alapból finanszírozott projektekről, a jövőre ismét felálló V4-EU harccsoport előkészületeiről, s a NATO új parancsnoki struktúrájáról is. Az új parancsnoki struktúrában valamennyien a regionális megközelítés fontosságát hangsúlyozták. Vargha Tamás azt is elmondta: Magyarország a tömeges migráció elemző központ munkájában is részt kíván venni.

Jakub Landovsky cseh védelmi miniszterhelyettes is fontosnak értékelte a NATO parancsnoki képességeinek emelését, s kiemelte: mind a négy ország készen áll arra, hogy hozzájáruljon az új parancsnoki struktúrához.

A védelmi miniszterhelyettesek beszámolója szerint a közös európai biztonság és védelempolitika kapcsán egyetértenek abban, hogy azt hatékonyabbá kell tenni, s ehhez önálló katonai erőre is szükség van. Ugyanakkor mind a négy ország képviselői megerősítették: nem akarják duplikálni az erőket, nem egy a NATO-val párhuzamos, hanem önálló katonai képességet jelentene, amely erősítené Európa biztonságát.

Róbert Ondrejcsák szlovák védelmi miniszterhelyettes azt mondta: a V4-EU harccsoport az egyik fő prioritása lesz a szlovák V4-es elnökségnek. Ennek megbeszélésre a második félévben meg is hívta kollégáit Szlovákiába.  Szlovákia 2020-ra eléri az 1,6 százalékos, 2024-re pedig a NATO által elvárt: 2 százalékos GDP arányos védelmi költségvetést – hangzott el.

A balti régió védelmének erősítésére Szlovákia júliusban 150 katonát küld Lettországba – ismertette a szlovák védelmi miniszterhelyettes, aki szerint a következő időszakban a NATO egyik legfontosabb műveletét jelenti a balti térség védelme, s abban Szlovákia hosszú távon részt kíván venni.     

Tomasz Szatkowski lengyel védelmi miniszterhelyettes is hangsúlyozta a V4-ek részvételét a NATO keleti szárnyának megerősítésében, s úgy vélekedett jelentős erőfeszítéseket tesznek a biztonság erősítéséért. A lengyel védelmi miniszter eredményesnek nevezte a magyar elnökséget. Úgy értékelt a V4-ek megerősítették, együttműködésük hatékony és sikeres, s hosszú távon a megfelelő irányba mennek.

A sajtótájékoztató után Vargha Tamás, valamint cseh, szlovák és lengyel kollégája Dél-Korea védelmi miniszterhelyettesével is tanácskoztak.

MTI