Új javaslatot terjesztett elő Franciaország és Németország a dublini menekültügyi szabályozás reformjára, amelynek értelmében állandó és kötelező jellegű áthelyezési kvótákat állítanának fel, az ebben való részvétel ugyanakkor kiváltható lenne anyagi támogatással is – jelentette pénteken az Euractiv.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A brüsszeli hírportál értesülései szerint az uniós belügyminiszterek előző napi tanácsülésén bemutatott javaslatok célja a dublini menekültügyi szabályozásról szóló, régóta holtpontra jutott tárgyalások újraindítása, hogy még a jövő évi európai parlamenti választások előtt megállapodás születhessen az ügyben.

A tervek szerint állandó jellegű kvótarendszert állítanának fel a menedékkérők Európai Unión belüli elosztására, a tagállamok azonban ehelyett választhatnának „alternatív szolidaritási intézkedéseket”, ami elsősorban anyagi támogatást jelentene. Emellett Olaszországnak kedvezve speciális előírások vonatkoznának a Földközi-tengeren kimentett migránsokra. A dokumentum szerint végül biztosítani kellene, hogy ne túl sok ország válassza inkább a fizetést.

Párizs és Berlin egy effajta kompromisszummal próbálná áthidalni a menedékkérők befogadását elutasító tagállamok és a fő érkezési országok álláspontja közötti szakadékot. Előbbiek attól tartanak, hogy a kvótarendszer bátorítást jelentene az útnak indulást tervező bevándorlók számára, utóbbiak pedig főképpen azt sérelmezik, hogy a jelenlegi szabályok alapján kizárólag ők felelősek az oda érkezők befogadásáért.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke októberben úgy vélekedett, hogy a migrációs származási- és tranzitállamokba irányuló fejlesztési források növelése kiválthatná a részvételt az áthelyezésekben.

Több nyugat-európai ország, köztük Hollandia és Németország korábban elzárkózott a hasonló megoldásoktól, azt hangoztatva, hogy minden EU-tagnak szolidárisnak kell lennie, a jelek szerint azonban már nyitottabban állnak a kérdéshez a bénultság feloldása érdekében.

A hírportálnak névtelenül nyilatkozó diplomaták szerint ugyanakkor így is hosszú időbe telhet az egyezség tető alá hozása, márpedig részben azért, mert „Orbán Viktor miniszterelnök és az euroszkeptikus olasz kormány a bevándorlásellenességre építette fel politikai imázsát”.