Az Európai Unió (EU) meg fogja hosszabbítani az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat a következő hónapban – jelentette ki az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk pénteken.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Tusk elmondta: az Azovi-tengeren történt atrocitások fényében biztos benne, hogy újabb évre meghosszabbítják az orosz védelmi, energetikai és bankszektorral szembeni büntető intézkedéseket a december 13-14-én esedékes uniós csúcstalálkozón.

„Európa egységesen támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét” – szögezte le Tusk a G20-as országcsoport Buenos Aires-i csúcstalálkozóján.

Az uniós tisztségviselő „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte, hogy Oroszország erőszakot alkalmazott az ukrán haditengerészet hajóival szemben a Kercsi-szorosnál.

November 25-én a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket. A fedélzetükön tartózkodó 24 ukrán állampolgárt – moszkvai közlés szerint matrózokat, tengerésztiszteket és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) embereit – őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

Az EU először a Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezését követően sújtotta szankciókkal Oroszországot, amelyeket fokozott azt követően, hogy Moszkva támogatni kezdte az oroszbarát szakadárokat Kelet-Ukrajnában.