Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari

Mégis sor került egy rövid, „rögtönzött” találkozóra Donald Trump és Vlagyimir Putyin között a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének helyszínén – jelentették be mind amerikai, mind orosz részről anélkül, hogy bármiféle részletet közöltek volna.

Fotó: MTI/AP (archív, illusztráció)

Korábban az amerikai elnök megerősítette, hogy találkozni kíván a csúcsértekezlet „margóján” orosz hivatali kollégájával, majd lemondta a találkozót. A hírügynökségek azonban jelentették, hogy helyi idő szerint péntek este mégis beszélt egymással röviden a két nagyhatalom vezetője, de csak annyi történt, hogy a családi fotózás előtti váltottak egymással egy-két szót. 

A két ország kormányzatának tisztségviselői ugyanakkor kapcsolatba léptek egymással a csúcstalálkozó helyszínén. Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója elmondta: találkozott John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval. Megállapodtak abban, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kész a továbbiakban is tartani a kapcsolatot. 

Újságírói kérdésre válaszolva, amely arra vonatkozott, hogy melyik fél részéről kezdeményezték az effajta kapcsolattartás folytatását, Usakov azt mondta: az amerikaiaktól. Azt a kérdést is feltették neki, hogy mikor találkozik legközelebb Putyin és Trump. „Nem tudjuk” – mondta, hozzáfűzve: „kifejeztük sajnálatunkat, hogy (a két vezetőnek) nem sikerült mélyrehatóan tanácskozni. Meglátjuk, hogyan épülnek fel a tervek a továbbiakban” – mondta az orosz külügyi tanácsadó.