Zárt ülésen megkezdődtek Moszkvában szerdán Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tárgyalásai, a találkozót megelőzően az orosz diplomáciai tárca úgy nyilatkozott, hogy rejtély számára az Egyesült Államok Szíria-politikája.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes újságírók előtt kijelentette, hogy Moszkva számára „egészében véve rejtély” az amerikai kormánynak a szíriai válsággal kapcsolatban képviselt irányvonala. Ismételten agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősítette a szíriai célpontok ellen intézett amerikai katonai csapást.

„Minden, a szíriai helyzettel kapcsolatos kérdést megvitatnak majd a tárgyaláson. Nem nagyon értjük, hogy az amerikai kormány konkrétan mit ért azon, amikor különböző szinteken hol biztonsági, hol stabilitási zónákra utal” – mondta.

Kijelentette, hogy a közel-keleti válsággócok mellett a felek megvitatják az ukrajnai és a koreai-félszigeti helyzetet is.

A találkozót megelőzően Vlagyimir Putyin elnök a Mir tévécsatornának nyilatkozva kijelentette: az arab országban végrehajtott orosz katonai beavatkozásnak célja annak megakadályozása, hogy oroszországi terroristák visszatérhessenek Szíriából.

„Kontingensünk éppen azért harcol más területen, nem Oroszországén a nemzetközi terroristákkal, hogy ide senki se térhessen vissza. Vagy ha ez néha megesik, az ismételten azt bizonyítja, hogy helyesen döntöttünk, És mindent meg kell tennünk azért, hogy a visszatérést minimálisra csökkentsük” – mondta.

Hozzátette: az orosz alkotmány ugyan nem teszi lehetővé, hogy valakit megfosszanak állampolgárságától, de a szerzett állampolgárság esetében Moszkva megvizsgálhatja az azt odaítélő határozat visszavonatásának törvényes lehetőségét.

A Kreml egyelőre nem jelentette be, hogy Putyin fogadja-e Tillersont.

MTI