Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint a kérdés ma az, hogy a franciaországi helyzetnek megmarad-e „politikai válság jellege”, vagy Emmanuel Macronnak sikerül konkrét intézkedések szintjén kezelnie azt.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A francia államfő hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, és jelezte: tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban. Macron azt is elismerte, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit.

Soós Eszter Petronella az M1 aktuális csatorna keddi műsorában azt mondta: nem az a kérdés, hogy késői volt-e Macron megszólalása, hanem hogy elég lesz-e. Kérdés, hogy azok, akiknek elvárásai már teljesültek, szombaton ismét kimennek-e az utcára. 

A szakértő szerint az „új kormány, új kormányprogram” megoldást Macron arra az esetre tartogatja, ha nem csitulnak a kedélyek és a közvélemény továbbra is támogatja a tiltakozások folytatását.