Várhatóan gazdasági megszorító intézkedéseket vezet be az argentin kormány hétfőn, hogy még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) székhelyén tartandó kulcsfontosságú találkozó előtt enyhítse a költségvetés egyensúlyi hiányosságait, amelyek a nemzeti fizetőeszköz, a peso mélyrepüléséhez vezettek.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Nicolás Dujovne gazdasági miniszter délelőtt (közép-európai idő szerint 14.45-kor) sajtótájékoztatót fog tartani, amelyen új adókat kell bejelentsen a bányaiparra és a szója exportjára vonatkozóan, valamint bizonyos fájdalmas költségvetési megszorításokat.

A kormány elsődleges célja, hogy csökkentse a krónikus költségvetési hiányt, amely az idén már 30 százalékot is meghaladó inflációt szítja, törékennyé téve Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságát.

A Clarín című, legolvasottabb újság értesülése szerint még a gazdasági miniszter beavatkozása előtt Mauricio Macri elnök televíziós üzenetet intéz az országhoz, bejelentve jobbközép kormányának átalakítását.

A jelenlegi 22 miniszter közül tíztől elköszönnek.

Dujovne még hétfőn Washingtonba repül, ahol kedden Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával találkozik, hogy felülvizsgálják a valutaalap és Argentína között júniusban aláírt megállapodást.

Bár az akkor jóváhagyott 50 milliárd dolláros készenléti hitel első, 15 milliárdos részletét már átutalták Buenos Airesbe, és a kormány részben fel is használta már, a törékeny argentin gazdaság azóta még rosszabb állapotba került.

Argentína ezért a hitel folyósításának felgyorsítását fogja kérni – írja az AFP francia hírügynökség.