Fotó: ShutterStock (illusztráció)

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön elfogadta tárgyalási álláspontját a schengeni övezeten belüli határellenőrzésről, amely az ideiglenesen bevezetett határellenőrzés kezdeti időtartamát hat helyett két hónapra korlátozná, a határellenőrzés leghosszabb időtartama pedig két év helyett egy év lenne.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A felülvizsgálat alatt álló schengeni határellenőrzési szabályrendszer megengedi, hogy a tagállamok a schengeni övezeten belül ideiglenesen ismét határellenőrzést vezessenek be, amennyiben komoly veszély fenyegeti országuk köz- vagy belbiztonságát.

A 319 szavazattal, 241 ellenszavazat és 78 tartózkodás mellett elfogadott, uniós szakminiszterekkel tervezett tárgyalásokra szóló mandátumban a képviselők kiemelték: az ideiglenes határellenőrzés akadályozza a személyek szabad áramlását, ezért csak kivételes esetben, és utolsó megoldásként lehessen bevezetni.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a képviselők abban egyeztek meg, hogy a határellenőrzéseket először csak kettő, nem a jelenlegi hat hónapra lehessen bevezetni, az ellenőrzést a jelenlegi két év helyett csak legfeljebb egy évre lehessen meghosszabbítani, valamint schengeni zónán belüli határellenőrzések teljes időtartama kettő helyett legfeljebb egy év lehessen.

A schengeni övezet államaiknak a kezdeti két hónapon túl részletes kockázatelemzéssel kell kísérniük a határellenőrzés fenntartását. Ha még tovább – hat hónapra – szeretnék meghosszabbítani a határellenőrzést, akkor az Európai Bizottságnak állást kellene foglalnia arról, hogy a hosszabbítás megfelel-e a jogi követelményeknek. A határellenőrzés meghosszabbítását az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is jóvá kellene hagynia. A képviselők az Európai Parlament tájékoztatását is kérik.

Mivel az uniós szakminisztereket tömörítő Európai Unió Tanácsa már júniusban döntött kiinduló álláspontjáról, a tárgyalások azonnal elkezdődhetnek.

Az elvileg belső határellenőrzés nélküli schengeni övezeten belül jelenleg Ausztriában, Németországban, Dániában, Svédországban és Norvégiában van a belső határokon ellenőrzés, amelyet még a 2015-ös migránsválság nyomán vezettek be. Franciaország a folyamatos terrorfenyegetettség miatt tart fenn határellenőrzést.