Megtaláltak pénteken tizenhetet az olasz parti őrség hajója, a Diciotti fedélzetén Olaszországba érkezett, majd az olasz püspöki kar (Cei) gondozásából eltűnt migránsok mintegy 50 fős csoportjából – közölték a hatóságok. 

Fotó: MTI/EPA/Orietta Scardino

Az olasz püspöki kar összesen száz menedékkérő ellátását vállalta a Diciotti fedélzetén érkezettek közül.

A rendvédelmi szervek a 17 menedékkérőt a római székhelyű „Baobab Experience” önkéntes jogvédő szervezet egyik létesítményében találták, majd azonosításra bekísérték egy rendőrőrsre.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője a történtekkel összefüggésben kijelentette: a menekülteknek „annyira szükségük volt védelemre, fedélre a fejük felett. hogy elszánták magukat arra, hogy elmennek és felszívódnak”. A belügyminiszter így folytatta: „Ez már a sokadik megerősítése annak, hogy azok, akik Olaszországba jönnek nem holmi csontvázak, akik háború és éhínség elől menekülnek”.

A helyi sajtó úgy tudja, az előállított migránsokat illegális bevándorlókként feljelenthetik, amennyiben még nem terjesztettek elő menedékkérelmet.

A Baobab egyik szóvivője ugyanakkor elmondta: garanciát kaptak a rendőrségtől, hogy az eritreai migránsokat elengedik. A jogvédők illetékese egyben megerősítette, hogy az eltűnt menedékkérők közül többen a Baobab szervezetnél találtak szállást. „Nincs mit rejtegetnünk” – tette hozzá a szóvivő a Facebookon.

Francesco Soddu, a Caritas katolikus segélyszervezet olaszországi vezetője még szerdán nyilatkozva hangsúlyozta: a menedékkérők nem rabok. „A katolikus létesítmények, amelyek befogadják, nem kényszeríthetik maradásra őket” – tette hozzá. Soddu emlékeztetett: számos illegális bevándorló számára nem Olaszország a végső úti cél.

A Diciotti augusztus 20-án kötött ki a szicíliai Catania kikötőjében. Matteo Salvini nem engedte partra szállni a zömében eritreai menedékkérőket. A hajó fedélzetéről csak augusztus 26-án éjszaka szállhattak ki a migránsok, akik közül százat az olasz püspöki kar, 20-20 főt pedig Albánia és Írország fogadott be. További 25, tuberkulózissal fertőzött migránst olasz kórházakban ápolnak. A hajón utazó négy feltételezett embercsempész pedig hatósági őrizetben van.