A román diplomáciára élére jelölt Teodor Melescanu „erkölcsi kötelességének” nevezte, hogy külügyminiszterként fejlessze Románia és Magyarország kapcsolatait, mivel 1996-ban román részről ő írta alá Temesváron a magyar-román alapszerződést.

A beiktatásra váró új román szociálliberális kormány külügyminiszter-jelöltje szerdai parlamenti meghallgatása alkalmával beszélt szomszédságpolitikai terveiről.

A szabadelvű ALDE-ben politizáló, 75 éves Melescanu harmadik alkalommal készül átvenni a román diplomácia irányítását, korábban két évig a román Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) is vezette.

Melescanu a parlamenti szakbizottságok előtt kifejtette: Románia külpolitikáját koncentrikus köröknek tekinti, amelyek között az első és legfontosabb kör a szomszédokkal ápolt viszony. Úgy vélekedett, jelenleg nem a legjobbak Románia kapcsolatai szomszédaival, és – a térség militarizálása miatt – már az a mondás sem állja meg a helyét, hogy „Románia legjobb szomszédja a Fekete-tenger”.

Magyarországgal kapcsolatban a politikus felidézte, hogy két évtizede, amikor előkészítették és aláírták a két ország közti alapszerződést, ő volt Románia külügyminisztere (1992-1996). Megjegyezte, fontos dokumentum volt a stratégiai partnerségi megállapodás is, amely „sajnos csak dokumentum szintjén maradt”.

„Az első dolgom az lesz, hogy a szomszédos országokkal való viszonyért tegyek, ezek egyike nyilván Magyarország” – mondta a beiktatásra váró új román külügyminiszter.

A bukaresti külügyi tárca várományosa szerint nemzeti konszenzus van Romániában arról, hogy az országnak az európai uniós és NATO-tagság keretei között kell nemzeti érdekeit érvényesítenie.

Mandátuma prioritásai között Melescanu a 2019-es román uniós elnökség előkészítését, a „hagyományos kétoldalú diplomácia” újjáélesztését, a külföldön élő románok védelmét és a gazdasági diplomácia erősítését nevezte meg.

Az egyesített parlamenti szakbizottságok 29-11-es szavazatarányban támogatták Melescanu külügyminiszterré való kinevezését.

A román parlament két házának együttes ülésén szerda délután szavaz a Sorin Grindeanu vezette új szociálliberális kormányról.

MTI