Németországban 34 ezren találtak munkát a tavaly felerősödött menekülthullámmal érkezett emberek közül 2015 decemberétől 2016 novemberéig a szövetségi munkaügyi ügynökség kutatóintézetének (IAB) hétfőn ismertetett adatai szerint. Ez az érkezettek 2,8 százalékát jelenti. 

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A nyolc legjelentősebb származási ország – köztük Szíria, Irak, Afganisztán – állampolgáraira kiterjedő vizsgálat szerint a 34 ezer ember többsége a szolgáltatási szektorban tudott elhelyezkedni, és legnagyobb csoportjuk – 22 százalékuk – munkaerő-kölcsönző cégeknél talált munkát.

Tavaly óta mintegy 1,2 millió menedékkérő érkezett Németországba. Közülük azok vállalhatnak munkát, akik menekültstátuszt vagy hosszabb távú tartózkodásra feljogosító más menedékjogi státuszt kapnak. Valamennyi ilyen csoportot együttvéve a túlnyomó többsége egyelőre nem talált állást; 406 ezer főt munkakeresőként vagy munkanélküliként tartanak számon.

Az IAB szerint a menekültek, oltalmazottak, befogadottak munkaerőpiaci integrációja továbbra is lassan halad majd, siker lenne, ha 5 év alatt minden második el tudna helyezkedni, arra pedig nem érdemes számítani, hogy nagyobb számban találnak állást magas fizetésű szakmákban, például az autóiparban.

A menedékjogi státuszban állók közfoglalkoztatásban is szerények az eredmények, eddig nagyjából 5 ezer ember talált állást a szövetségi kormány augusztusban indított programjával, amelynek célja 100 ezer menedékjogi státuszban álló ember elhelyezése óránkénti 1 eurós fizetést biztosító közhasznú állásokban.

Azonban a menekülthullám révén új munkahelyek is keletkeznek, az IAB számításai szerint középtávon 50-60 ezer állás jön létre, szükség van például nyelvtanárokra és szociális munkásokra, és a menedékkérők megjelenése az építőiparban és a közigazgatásban is növeli a munkaerő iránti keresletet.

MTI, Demokrata