A belga terror-elhárítás még nem állapította meg a személyazonosságát annak a férfinek, aki tegnap több robbanószerkezetet is működésbe hozott egy brüsszeli vonatállomáson – írja a Reuters.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq


Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A férfit agyonlőtték, sérültek nincsenek.
Eric Van Der Sypt ügyész azt mondta, terrortámadásként kezelik az esetet, és nem nyilatkozott azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint a robbantó a bőröndbe rejtett szerkezetek aktiválása előtt iszlám jelszavakat kiáltozott.
Az ügyész szóvivője arról számolt be, hogy a támadót több órán át nem tudták megközelíteni a mentősök, mert nem lehetett tudni, van-e még nála bomba.

A Reuters beszámolója szerint annak ellenére, hogy személyi sérülés nem történt, a robbanás után a központi pályaudvart és környékét elborító füst káoszt okozott, mivel az Európában egyre gyakoribb terrortámadásoktól rettegő emberek azonnal védett helyre próbáltak jutni.
A rendőrség leállította a forgalmat, kiürítette az állomást és a környező utáckat, amelyek nem csak helybéliekkel, de turistákkal is tele voltak.

A hírügynökségnek nyilatkozott egy vasúti munkás, aki azt állította, éppen az egyik földalatti peron felé tartott, amikor meghallotta, hogy “Egy férfi csak kiabált, kiabált és kiabált. A dzsihádistákról beszélt meg ilyesmi, aztán egy ponton azt kiáltotta, ‘Allah akbar’ és felrobbantotta a mellette lévő, kicsi bőröndöt. Az emberek rohanni kezdtek”. A merénylőt rövid hajúnak és “elég sötét bőrűnek” írta le.
 


“Az ehhez hasonló, elszigetelt cselekmények tovább folytatódnak majd Brüsszelben, Párizsban és mindenhol. Ez elkerülhetetlen” – idézi az RTL-nek nyilatkozó biztonsági szakértőt, Claude Moniquet-t a Reuters. Mivel az Iszlám Állam nyomás alatt áll Szíriában, az Európában elkövetett támadások gyakoribbá válhatnak, “bár legtöbbjüket ‘amatőrök’ követik el, kevés kárt okozva, állította Moniquet.
Ezt a brüsszeli támadást az egy nappal korábbi, a párizsi Champs-Elysees-nél történthez hasonlította, amikor egy robbanószerkezetekkel és fegyverekkel megrakott autóval rohant egy támadó egy francia rendőrségi konvojba. A terrorista ott is meghalt, és nem sérült meg senki.

demokrata.hu