A brit The Telegraph értesülése szerint a manchesteri öngyilkos merénylő, Salman Abedi államilag támogatott diákhitelből tartotta fenn magát és utazott többször Líbiába.

Fotó: MTI/EPA/Nigel Roddis


Fotó: MTI/EPA/Nigel Roddis

A The Telegraph internetes oldalán is olvasható cikk szerint a hétfői öngyilkos merénylet elkövetője sokezer fontot vehetett fel államilag támogatott diákhitelben még akkor is, amikor éppen Líbiában tartózkodott. 

“A rendőrség vizsgálja Abedi pénzügyeit, többek közt azt, hogyan tudott többször is Líbiába utazni, ahol feltételezhetően egy dzsihádista kiképző-táborban tanulta meg, hogyan lehet bombát készíteni”, állítja a cikk.

Abedi pénzügyeinek vizsgálata rávilágíthat arra is, dzsihádisták milyen könnyen élnek vissza a brit szociális segélyek és diákhitelek nyújtotta lehetőségekkel. A cikk idéz egy meg nem nevezett ex-nyomozót, aki szerint az Abedihez hasonló szélsőségesek különféle felsőoktatási intézményekbe iratkoznak be, hogy így diákhitelhez jussanak, “bár eszük ágában sincs bejárni”.

Abedi állítólag minimum 7000 fontnyi diákhitelt vett fel 2015 októberében, amikor beiratkozott a Salford Egyetemre, és a következő tanévben még egyszer ennyi államilag finanszírozott hitelhez juthatott, bár akkor már nem járt órákra.

A The Telegraph szerint szomszédai és barátai azt állítják, a 22 éves Abedi – aki egy bérelt házban lakott Manchester déli részén – soha nem dolgozott, ennek ellenére meg tudta engedni magának, hogy rendszeresen Líbiába utazzon. 
Hat héttel a támadás előtt kivett egy másik ingatlant is, otthonától valamivel több mint 10 kilométerre, és ezért készpénzben 700 fontot fizetett. 
Mindezek után pedig egy harmadik ingatlant is kibérelt, ez alkalommal Manchester központjában, s innen indult el a végzetes támadás helyszínére.

Három nappal a támadás előtt magához vett a bankból 250 font készpénzt, s ugyanakkor átutalt még 2500 fontot öccsének, Hashimnak Líbiába.

A cikk idézi David Videcette-t, egy ex-nyomozót, aki a diákhitel-rendszerrel kapcsolatban azt mondja, “Így egy terrorista könnyedén megél és az adófizetők pénzén tudja tevékenységét finanszírozni. Csak be kell iratkoznod egy egyetemre és minden el van intézve”.

telegraph.co.uk, demokrata.hu