Németország szorosan együtt akar dolgozni Olaszországgal a migráció problémájának megoldásában, így akár annak a lehetőségnek a megteremtésében is, hogy Afrikában végezhessenek el menedékjogi eljárásokat – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben Guiseppe Conte olasz kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A kancellár sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az olasz miniszterelnökkel és a következő hetekben más európai vezetőkkel folytatandó tanácskozásokon arra a kérdésre összepontosítanak majd, hogy miként lehet segíteni az Észak-Afrikából az Európai Unió (EU) területére irányuló illegális migráció legfőbb afrikai kiindulópontjaként számon tartott Líbiát egy stabil kormány létrejöttéhez és az embercsempészek ellen küzdő parti őrség megerősítéséhez.

Hozzátette, hogy a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve javítani kell a Líbiában tartózkodó menekültek helyzetét, így arról a kérdésről is tárgyalni kell, hogy „adott esetben már ott végezzenek el menedékjogi eljárásokat”.

Angela Merkel elmondta, hogy Berlin és Róma között teljes az egyetértés az EU-s külső határ védelmének és a Frontex uniós határ-, és partvédelmi szervezet  megerősítésének kérdésében.

Rámutatott, hogy nagyon sok menedékkérő éppen Olaszország területen éri el az EU-t. A német kormány ezért támogatja az európai szolidaritás iránti olasz igényt, és reméli, hogy a migráció problémája által érintett Németország is szolidaritást kap európai partnereitől – mondta a német kormányfő.

Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a menekültek „igazságosabb elosztását” biztosító „szolidaritási mechanizmusra” van szükség, ezért „meg kell haladni” a jelenlegi EU-s rendszert, amely szerint az a tagország felelős a menekültügyi eljárás lefolytatásáért, amelyben regisztrálták a menedékkérő érkezését a közösség területére.

A  „legjobb” az lenne, ha már a származási országokban vagy a tranzitországokban nyilvántartásba vennék a menedékkérőket és lefolytatnák a menekültügyi eljárást – mondta. 

Mindehhez a menekülteket tengeri „halálútra” indító embercsempészek elleni harc folytatására és az EU külső határának hatékony védelmére is szükség van – emelte ki Guiseppe Conte berlini bemutatkozó látogatásán a német kancellár társaságában tett sajtónyilatkozatában.