Az embercsempészek támogatásával lenne egyenlő a líbiai menekülttáborokban rekedt emberek átszállítása Európába – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Münsterben.
 



Fotó: MTI, archív, illusztráció

A politikus a német katolikusok 101. nagygyűlésén (101. Deutscher Katholikentag) egy pódiumbeszélgetésen a nemzetközi migrációs válsággal kapcsolatban kifejtette, hogy fel kell számolni az illegális migrációt, és legális lehetőséget kell teremteni arra, hogy a védelemre szoruló emberek Európában kapjanak segítséget.
    
A menekültek Európába jutásának „legális formáit akarjuk, és nem azt, hogy az emberek az életüket kockáztassák és pénzüket maffiaszerű szerveződéseknek adják, amelyek fegyvereket vagy kábítószert is csempésznek, és veszélybe sodorják az embereket” – mondta a német kancellár, hozzátéve, hogy éppen ezért dolgozott minden kritika ellenére az EU-Törökország megállapodásért. 
    
Az illegális migrációt a munkavállalás legális lehetőségeinek megnyitása révén is vissza lehet szorítani, és ebben „nagyon jók a tapasztalatok” a nyugat-balkáni országokkal, amelyeknek Németország felajánlotta, hogy előre meghatározott létszámban bárki legálisan beköltözhet, ha tudja igazolni, hogy lesz munkahelye Németországban – tette hozzá Angela Merkel.
    
Ezt a megoldást kell alkalmazni az afrikai országokkal is, „azt kell mondanunk, hogy készen kell állnotok arra, hogy küzdjetek velünk együtt az illegális migráció ellen, de cserébe felkínálunk nektek legális lehetőségeket” – mondta a kancellár.
    
Kiemelte, hogy a kormány a koalíciós szerződés alapján törvényt is készít az EU-n kívüli országokból származó képzett munkavállalók bevándorlásáról.
    
Azonban „a félreértések elkerüléséért nagyon világosan szét kell választani” a humanitárius elvek alapján működő menekültügyi rendszert és a munkavállalók munkaerőpiaci igények alapján szabályozott bevándorlását. 
    
A munkavállalók bevándorlásáról szóló törvény megadja a lehetőséget a Németországba költözésre „szakembereknek, akikre a saját érdekünkben szükségünk van”, a menekültügyi rendszer viszont az ország humanitárius felelőssége alapján működik, nem az adott személy képességei és szaktudása, hanem a rászorultsága alapján ad lehetőséget. 
    
Erre példa, hogy Németország az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködésében legális úton befogad több ezer különösen veszélyeztetett menekülteket – fejtette ki Angela Merkel, hozzátéve, hogy ezeket az embereket az UNHCR ajánlása alapján fogadják be, és „nem azt vizsgáljuk, hogy szoftverfejlesztők-e, vagy ápolók”, akikre nagy szükség van a német munkaerőpiacon.
    
A Földközi-tengeren folytatott embermentő műveletekkel kapcsolatban kiemelte, hogy „minden megmentett emberélet egy fontos emberélet”, azonban mindenekelőtt a líbiai állami intézmények, köztük a parti őrség megerősítésére kell törekedni, és nem lehet az észak-afrikai ország rendkívül rossz körülmények között működő menekülttáboraiban rekedt embereket átszállítani Európába, mert ez a gondok megoldása helyett csak az embercsempész szerveződéseket támogatná.

(MTI)