Létezhetnek különböző formái a tagállamok közötti szolidaritásnak a menekültügyben – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) a délután kezdődő brüsszeli európai uniós (EU-) csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A kancellár elmondta, hogy a menekültek és a migráció ügyében sikerült előrelépni, így például javult az EU-s külső határ védelme, „de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy messze nem sikerült mindent elérni”.

„Most arról a kérdésről van szó, hogy lehet-e eltérő formában vállalni a 27 tagország közötti szolidaritást az illegális migráció elleni harc és a szabályos, legális migráció bevezetésének témájában, hogy viselhetnek-e a tagországok egymástól eltérő, különböző felelősséget?”

„Én azt mondom, hogy egyértelműen igen, de azt is hangsúlyozom, nem lehetséges, hogy egyes tagállamok kijelentik, hogy egyáltalán nem vesznek részt a menekültek szolidáris elosztásában” – fejtette ki a német kancellár.

Mint mondta, itt „elvekről van szó”, de az alapelvek tisztelete mellett természetesen lehet „eltérő súlyozású” a szolidaritás.