Telefonon egyeztetett a kelet-ukrajnai és a szíriai konfliktusról Angela Merkel német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken.

Fotó: shutterstock.com, archív

Fotó: shutterstock.com, archív

Ulrike Demmer német kormányszóvivő-helyettes közlése szerint a német kancellár üdvözölte, hogy december 29-én életbe lépő újabb tűzszünetről állapodott meg a Donyec-medencében az újévi ünnepek idejére a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló minszki összekötő csoport.

Demmer közölte, hogy Merkel ismételten követelte a kercsi tengeri incidensben őrizetbe vett ukrán tengerészek szabadon bocsájtását.

November 25-én a Kercsi-szoros közelében az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a legénységüket pedig letartóztatta és tiltott határátlépés címén eljárást indított ellenük.

A német kormányszóvivő-helyettes hozzátette, hogy Szíriát illetően a két politikus a létrehozandó alkotmányozó bizottságról, illetve a bejelentett amerikai csapatkivonásról egyeztetett.

A Kreml sajtószolgálata szerint a két vezető megvitatta az október 27-i isztambuli török-orosz-francia-német csúcstalálkozón született döntések megvalósítását is. Putyin a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy a szíriai feszültségcsökkentési övezetek működéséért kezességet vállaló „asztanai hármak” – Irán, Törökország, Oroszország – az alkotmányozó bizottság összetételével kapcsolatos munkája megteremti a tartós és megbízható politikai rendezés alapját Szíriában.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter és Hulusi Akar védelmi miniszter december 29-én Moszkvába érkezik tárgyalásokra küldöttség élén. A megbeszélések központjában várhatóan a szíriai helyzet szerepel majd az amerikai csapatkivonással összefüggésben.

Törökország nemrég azzal fenyegetőzött, hogy offenzívát indít Észak-Szíriában a Manbidzsban állomásozó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, amelyet terrorszervezetnek tekint. Időközben azonban a Moszkvával szövetséges Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai a kurdok kérésére bevonultak Manbidzsba. A törökbarát szíriai ellenzéki milícia később bejelentette, hogy a város felé vonul. Megfigyelők szerint ezzel az erőfitogtatással viszont fennáll a közvetlen konfrontáció veszélye a damaszkuszi kormányerőkkel.